Razno

Počinje 48. „Pesnička štafeta“

Ove godine je predvodi Uglješa Šajtinac

Tradicionalna manifestacija za decu i mlade, „Pesnička štafeta“, počinje 9. maja. Ove godine predvodiće je književnik i Zrenjaninac, Uglješa Šajtinac, koji će sa zrenjaninskim bibliotekarima, sve do 26. maja, obići 60 škola u tri okruga.

Tokom tih majskih dana, učenici osnovnih škola predstaviće svoje poetsko stvaralaštvo i svoje talente. Najbolji pesnički radovi biće nagrađeni na završnoj svečanosti „Pesničke štafete“ 26. maja na platou ispred Gradske narodne biblioteke.

Svake godine, povodom manifestacije, zrenjaninska biblioteka objavljuje po jednu knjigu u ediciji Književnost za decu i omladinu. Ovoga puta, toj zbirci se priključila knjiga Uglješe Šajtinca „Sve same drame“.

„Pesnička štafeta“ se i ove godine realizuje uz podršku Grada Zrenjanina, Ministarstva kulture i informisanja RS, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, izdavača i sponzora.

najavni plakat za Pesnicku stafetu
Zvanični plakat manifestacije

O manifestaciji

Prva “Pesnička štafeta” održana je 1975. godine. Sve do danas, gostujući pesnici manifestacije bili su najznačajniji stvaraoci književnosti za decu i mlade kao što su Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Mošo Odalović, Raša Popov, Dragan Lukić, Pero Zubac i drugi.

Manifestacija svake godine okupi oko 10.000 učesnika, dece, prosvetnih radnika, bibliotekara, roditelja, zaposlenih u kulturi i predstavlja vrlo jedinstven događaj, kako po masovnosti tako i po načinu realizacije.

Kako bi deci i mladima predstavili kvalitetne kulturne sadržaje, bibliotekari izlaze van same ustanove kulture (koncept „Biblioteka bez zidova“) i sa gostujućim pesnikom odlaze do svakog od učesnika u manifestaciji u 60 škola iz 3 okruga Banata i Bačke. Tokom trajanja manifestacije, pređe se više od 1.500 km i obiđu škole u Zrenjaninu i opštinama Žitište, Sečanj, Novi Bečej, Nova Crnja, Кikinda i Titel.

O Uglješi Šajtincu

Ovogodišnji gostujući književnik, Uglješa Šajtinac je kao učenik bio vrlo zapažen učesnik „Pesničke štafete“.

Iz Gradske narodne biblioteke ističu da im je neizmerna čast što ove godine otpočinju svoje pesničko putovanje uz velikog književnika, sugrađanina, koji je bio deo ove manifestacije u danima svog detinjstva, a koji je, potom, postao rado čitan i priznat, o čemu svedoče i brojne nagrade koje je dobio za svoje stvaralaštvo.

Uglješa Šajtinac je dramski pisac, pripovedač, romansijer, rođen u Zrenjaninu 1971. godine.

Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija, a dramaturgiju, od 2005. godine, predaje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Dobitnik je brojnih priznanja i autor je više romana za odrasle i decu, drama i knjiga priča.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button