1.4 C
Zrenjanin
5.12.2023.
Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaPogledajte izložbu o banatskim militarima

Pogledajte izložbu o banatskim militarima

Orlovat, Tomaševac i Botoš bili su vrlo važan deo banatske vojne granice.

Radio 105 i Gomex vode te na Sajam knjiga

Narodni muzej Zrenjanina otvoriće izložbu posvećenu banatskim militarima – graničarima. Izložba pod nazivom “Život u Banatskoj vojnoj granici” delo je Ivana Radića iz Društva za negovanje banatske vojne tradicije.

U drugoj polovini 18. veka carica Marija Terezija obrazovala je Banatsku vojnu granicu. Početkom 19. veka kordon banatskih regimenti protezao se 67 milja Dunavom, od Pančeva do Oršave. Današnja naseljena banatska mesta Orlovat, Tomaševac i Botoš bila su važan deo Banatske vojne granice tokom njenog jednovekovnog trajanja.

Banatska vojna granica

U prvom delu izložbe prikazana su istorijska dešavanja pre i oko samog Požarevačkog mira. Deo o razvoju predela i naselja predstavljen je preko prikaza Prvog vojnog, tajnog premera čiji je autor profesor dr Mlađen Jovanović. Evolucija stanovanja i izgleda kuća objašnjena je pomoću maketa i tlocrta od najjednostavnijih privremenih staništa do Jozefinske kuće sa kraja 18. veka. Plovidba Dunavom tokom kolonizacije Banata i u vreme rata 1716–1718. godine, kao i plovidba Šajkaške flotile, prikazana je i u maketama brodova koje je načinio brodomodelar Zlatko Pajić. Uticaj narodnog odela srpskog stanovništva na razvoj uniforme graničara Banatske vojne granice prikazuje se kroz rekonstrukciju uniformi 18. veka koje je u saradnji sa kostimografima uradila profesorka Maja Studen sa Fakulteta primenjenih umetnosti.

Svi eksponati su reprodukcije i rekonstrukcije originala brojnih institucija koje su izašle u susret i podržale ovu ideju, a ova izložba nastaviće da živi kao deo stalne postavke Muzeja Banatske vojne granice, čije je osnivanje i organizovanje planirano do kraja 2024. godine.

Izložba “Život u Banatskoj vojnoj granici” biće otvorena u petak, 24. februara u 19h u Salonu Narodnog muzeja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
66 %
8kmh
100 %
Tue
6 °
Wed
6 °
Thu
3 °
Fri
4 °
Sat
3 °