22.1 C
Zrenjanin
6.07.2022.
NaslovnaInfoPokrajinska vlada rasporedila sredstva za obnovu Hilandara

Pokrajinska vlada rasporedila sredstva za obnovu Hilandara

Podržaće i uređenje prostorija Nacionalnog saveta Rusina u Novom Sadu, kao i izgradnju komunalne infrastrukture Vojvođanskog rvačkog saveza u Kanjiži

Na sednici Pokrajinske vlade bilo je reči o određenim izdvajanjima iz pokrajinskog budžeta, koja će biti upućena za očuvanje raznih objekata.

Pokrajinska vlada i zvanično učestvuje u obnovi Hilandara.

Danas je doneta odluka- iz pokrajinskog budžeta izdvojiće se 4,7 miliona dinara za obnovu jedinog objekta stare perionice u manastiru Hilandaru.

U pitanju je perionica koja datira iz XVII veka i spada u red malog broja sačuvanih građevina tog tipa na svetu. Prikazana je i na bakrorezu iz 1757. godine, ali se pretpostavlja da je nastala i mnogo ranije, najverovatnije za vreme monaha Teodosija i većih radova u Hilandaru.

Na sednici je doneto i rešenje da se izdvoji 17,9 miliona dinara za obnovu i uređenje prostorija Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine u Novom Sadu.

Takođe, odlučeno je i da se Opštini Kanjiža usmeri 37 miliona dinara za izgradnju komunalne infrastrukture za potrebe Vojvođanske rvačke akademije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...