Kako popraviti napukli lavabo, kadu, tuš kabinu…

Kad tad, i to se dogodi – perete ruke, možda posuđe, možda sa police padne činija sa šminkom i kvrc! – eto štete na lavabou, ili kadi, tuš kabini, možda sudoperi. Možda je pukotina mala i brzim pregledom vidite da nigde ne curi, ali pukotine imaju tendenciju da se pogoršavaju tokom vremena. Čak i ako je pukotina u vašem sudoperu jedva primetna, s obzirom na kvalitet vode u cevima, brzo će da potamni.

Lavabo puca iz jednog od tri razloga: nešto teško je palo na njega; odvodna cev je prejako stegnuta; ili ste izložili sudoper „termalnom šoku“ korišćenjem izuzetno vruće vode ili naglog prebacivanja iz hladne u veoma vruću vodu. Materijali poput porcelana, često reaguju na brze promene temperature stezanjem i širenjem, što dovodi do pukotina.

Dobra vest je da, ako pomenuti elementi ne cure, možete ih popraviti umesto da ih menjate. Ako pažljivo izvedete popravku, pukotina će biti gotovo neprimetna.

Saznajte od čega je napravljen vaš lavabo

Iako je osnovni proces popravke pukotine više-manje isti, a kod nas preovladavaju porcelanski lavaboi morate uskladiti materijal za popravku sa svojim sudoperom. Česti izbori uključuju:

Porcelan

Porcelanski premaz na metalu

Prirodni kamen

Fiberglas


Kada znate šta pokušavate popraviti, možete nastaviti s popravkom.

Napukla kada 2


Najbolji način za popravku vašeg lavaboa

Najbolji način za popravku napuklog lavaboa je da popunite pukotinu vodootpornim vezivnim materijalom, a zatim izbrusite i ofarbate popravljen deo tako da odgovara ostatku lavaboa odnosno materijala. Ako se uradi kako treba, ovo će ne samo sakriti nesavršenost, već i sprečiti vlagu da ošteti sudoper.

Napukli lavabo 1

Sledite ove opšte korake:

Temeljno očistite: Fokusirajte se na područje pukotine i koristite sredstvo za odmašćivanje kako biste uklonili sve nečistoće. Obrišite i ostavite površinu da se osuši barem sat vremena, ili fenom ubrzajte skratite ovaj deo posla na 5 minuta.

Brusite područje: Koristite grube šmirglu (granulacija 120, zatim 240), zatim finu šmirglu (500). Koncentrišite se na neposredno područje pukotine.

Opet očistite: Koristite usisivač kako biste uklonili sitnu prašinu od brušenja.

Pomešajte i nanesite sredstvo za popravku: Sledite uputstva za materijal vašeg lavaboa. Koristite malu četkicu ili čačkalicu da biste ga aplicirali u pukotinu.

Ostavite da se osuši: Pratite uputstva, zatim blago ošmirglajte kako biste izravnali površinu.

Nanesite drugi sloj materijala ako je potrebno: Ponovite postupak dok pukotina ne postane neprimetna, svaki put vršeći brušenje.

Obojite popravku: Koristite boju za popravku odabrane boje ako set za popravku nije obezbedio završni premaz.

Napukli lavabo 2

Drugi najbolji način da popravite vaš lavabo

Ako je pukotina tanka i mala, možete je popraviti pomoću silikona. Ovo je lakše, brže i jeftinije rešenje, ali neće pružiti najbolje estetske rezultate – osim ako niste vrlo pažljivi i sreća vas posluži. Silikonski lepak će najbolje funkcionisati za sitne pukotine na spoju sudopera (tj. gde se susreću vertikalne i horizontalne površine).

Izolujte pukotinu papirnom lepljivom trakom, i nalepite je što je bliže moguće pukotini. Pokušajte da boju silikona uskladite sa bojom lavaboa, ali verovatno će biti teško postići savršeno podudaranje. Nanesite silikon u što tanjoj traci, pažljivo ga utisnite u pukotinu, zatim uklonite papirnu traku i ostavite da se osuši. Ovo će sakriti pukotinu i zaustaviti prodor vlage, a uz malo sreće neće se toliko videti.
Mala pukotina nije veliki problem. Sa samo nekoliko sati vašeg vremena i malim ulaganjem, možete je popraviti pre nego što postane ozbiljniji problem.

Pročitajte još i Jesen i sakupljanje lišća – šta raditi?