Kada pojesti poslednji obrok u toku dana?

Obrok u kasne sate je nešto što ređe ili češće upražnjavamo, a to relativno brzo zna da se odrazi na težinu i s time na zdravlje. Ne postoji tačno vreme nakon kojeg ne biste trebali jesti, ali istraživanja potvrđuju negativan efekat kasnih obroka pred spavanje i u toku noći.

Da li bi trebalo prestati sa jelom nakon 18:00 sati?

Kasna večera može uticati kako na san tako i na težinu. Bitno je da pratite sopstveni ritam ishrane. Studije su već pokazale da kasna užina može biti povezana sa povećanjem telesne težine. Ako jedete puno kasno uveče, skloni ste:

  • da preskočite hranjiv doručak sledećeg dana
  • da loše spavate, što je povezano sa stresom i često rezultira povećanjem telesne težine
  • da vam vaga pokazuje sve veće i veće brojke
nocni obrok

Mnogi istraživači potvrđuju da obilan doručak pozitivno utiče na nivo šećera u krvi, time smanjujući osećaj gladi u kasne sate i želju za večerom bogatom kalorijama. Stoga i izreka „Doručkuj kao car…“. Teoretski, ne postoji tačno vreme nakon kojeg biste trebali planirati svoj poslednji obrok, pošto svi imamo drugačiji obaveze u toku dana, ali opšte pravilo je da poslednji obrok u danu treba uzeti tri sata pre spavanja.

Kako se nositi sa gladovanjem u toku noći?

Ako često imate napade gladi kasno uveče, ne postoji magično rešenje koje će vam tu i na licu mesta pomoći na duže staze, ali možete probati:

  • pomeriti vreme obroka
  • pojesti više proteina po obroku u toku dana
  • unositi šest manjih obroka umesto tri velika

Ipak, ako planirate da značajno promenite svoju ishranu, preporučujemo da se posavetujete sa lekarom ili nutricionistom.

Pročitajte još i četiri neobična recepta sa bundevom!