Posna sarma – zdrav i nutritivno bogat obrok
Za portal 105.rs piše dr Branislava Knežević, nutricioniskinja i doktorka na specijalizaciji anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije.
Posna sarma je predlog za jedno pre svega zdravo, nutritivno i lako svarljivo jelo. Zgodna je alternativa mrsnoj sarmi, u vreme posta, ali kada vam se jednom dopadne, uvrstićete je u redovan jelovnik.
Ova posna sarma kao glavni sastojak ima heljdu. Biće vam potrebno 300g heljdinog zrna koje najpre potopite u vruću vodu bar dva sata, najbolje je da odstoji preko noći.
Zajedno sa heljdom potopite i 100g integralnog pirinča. Pored toga, biće potrebna jedna glavica crnog luka, dva čena belog, jedna srednja šargarepa, srednja glavica kiselog kupusa, malo soli, crvene paprike, peršunov i lovorov list.
Posna sarma – način pripreme
Pošto ste preko noći potopili heljdu i pirinač, izdinstajte crni i beli luk. Izdinstanom luku dodajte šargarepu, a nakon 5 minuta heljdu i pirinač. Dinstajte sve zajedno još desetak minuta, a onda dodajte so po ukusu, malo crvene paprike, peršunov i lovorov list.
Na list kupusa stavljajte smesu supenom kašikom, uvijajte sarme i stavite ih u šerpu. Sarme dodatno prekrijte preostalim listovima kiselog kupusa, prelijte vodom sarme, pokrijte i ubacite u rernu. Na temperaturi od 100 stepeni, kuvajte sat vremena.
Da listovi kupusa ne bi pucali, dodajte u šerpu 50ml soka od paradajza.
Još recepata i korisnih saveta u vezi sa ishranom i zdravljem pronađite i na Insagram stranici zdravo.uz.branu.
Ako tokom praznika preterate sa hranom, nakon toga obradujte svoj organizam detoksom.