Hrana i pićeŽivot

Posni sitni kolači – 3 brza i zdrava recepta

Za portal 105.rs piše dr Branislava Knežević, nutricioniskinja i doktorka na specijalizaciji anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije

Posni sitni kolači, slatki i slani zalogaji koji se brzo i lako spremaju, bez previše rerne i pečenja, posebno su popularni u periodu slava i praznika. Hrane nikad dovoljno, a kad se već trudimo da ugodimo porodici i gostima, neka to budu istovremeno ukusne i zdrave opcije.

Sitni kolači za slavu, uglavnom asociraju na nešto ustaljeno, klasične recepte mama i baka, a u ovom tekstu ćete pronaći četiri recepta za poslastice koje to nisu, ali će vas oduševiti kombinacijom jednostavne pripreme, ukusa, nutritivne vrednosti i oduševljenja svih koji ih probaju.

Ferero kuglice na zdraviji način

Posni sitni kolači koje ljudi prosto obožavaju su čokoladne kuglice. Ove čokoladne kuglice izuzetno podsećaju na one kupovne, ali su zapravo dosta priuštivija i zdravija varijanta, pogodne su za vegane, ali i za sve one koji to nisu, već vole slatkiše. Pogodne su za dijabetičare, za one koji se bore sa anemijom, za sportiste, za one koji prosto vole dobar ukus, kao i za one koje vole da brinu o sebi i svom gorivu… Jer hrana nam daje energiju.

posni sitni kolači
foto: 105.rs

Za pripremu ovog slatkiša, potrebno je vrlo malo vremena, onoliko koliko ste brzi i vešti u valjanju kuglica.

Od sastojaka, biće vam potrebna:

  • šolja pečenih lešnika
  • šolja urmi iz kojih je potrebno izvaditi koštice (možete ih potopiti desetak minuta u vrelu vodu da omekšaju
  • dve kašike kakaa

Sve sastojke ubacite u blender i dobili ste smesu koju treba oblikovati. Pravite kuglice i u svaku ubacite ceo lešnik.

Za ukus koji najviše podseća na original, idealno je kuglice preliti crnom čokoladom i mlevenim lešnikom, a možete ih i posuti kakaom.

Posni sitni kolači sa kikiriki puterom i kokosom

Jedan baš brzi slatkiš, bez glutena, rafinisanog šećera i previše sastojaka. Bez rerne i ringle. Što je još lepše, bez puno zaprljanog posuđa.

Sastojci:

  • šolja od 250ml kikiriki putera,
  • oko 80g kokosa,
  • 3 kašičice meda (oko 50 gr) ili neki drugi zaslađivač koji koristite

Sve izmešate sipate u pleh ili neke kalupe po želji. Ostavite u frižideru na pola sata da se masa stegne i poslužite.

posni sitni kolači
foto: Branislava Knežević

Domaća bonžita

Za ovaj slatkiš svako ima neku svoju tehniku. S obzirom na to da kreće sezona slava i praznika, nijedna ideja neće biti višak.

Bonžita na moj način:

  • 150gr maslaca,
  • 6 kašika meda,
  • 200gr crne čokolade sa 70% kakaa,
  • 150gr ekspandiranih ovsenih pahuljica,
  • 100gr običnih ovsenih pahuljica,
  • 100gr susama koji smo malo tostirali,
  • po 100gr krupno seckanih lešnika, kikirikija, badema i suvog grožđa.

Čokoladu istopiti na niskoj temperaturi, pomešati sa maslacem i medom. U to dodati ekspandirane i obične ovsene pahuljice, susam i seckane lešnike, bademe, suvo grožđe i kikiriki. Sve izmešati i izliti u pleh koji ste prethodno premazali uljem u tankom sloju. Ostaviti da se stegne i poslužiti.

Gotovo je sigurno da će mera koju napravite, sa stola nestati vrlo brzo, pa je savet da odmah računate na duplu meru i duplu količinu sastojaka.

Sve ove poslastice se prave, kao što ste primetili, bez rafinisanog šećera. Ipak, svakako obratite pažnju na količinu koju konzumirate.

Posni sitni kolači su vrlo popularni za slave i praznike, ali ove jeseni probajte i kolač sa šargarepom.

Još korisnih saveta u vezi sa ishranom i zdravljem pronađite i na Insagram stranici zdravo.uz.branu.

Povezani članci

Back to top button