Hrana i piće

Potaž od povrća je savršen za jesen

Jesen samo što nije zvanično počela, ali daje prve naznake. Potaž od povrća je jelo koje me asocira baš na ovaj period godine, a mirisa i ukusa mogu lako da se prisetim. Dobra stvar kod potaža od povrća je što sastojci ne moraju da budu isti svaki put, kao ni količina. Recept možete lako prilagoditi svojim željama i mogućnostima. Ukoliko nešto od sastojaka ne volite, izbacite i budite slobodni da dodate neko drugo povrće.

Potaž od povrća – recept

Sastojci

  • 2 srednje šargarepe
  • crvena paprika
  • glavica crnog luka
  • 300 g bundeve
  • batat
  • srednja tikvica
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika svežeg peršuna za dekoraciju (opciono)
potaž od povrća

Priprema

Pripremite povrće za pečenje. Operite ga i oljuštite, a zatim isecite na komade. Začinite ga i dobro promešajte da se povrće ravnomerno obloži začinima.

Rasporedite povrće u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta, ili dok povrće ne postane mekano i lagano karamelizovano. Povremeno ga promešajte tokom pečenja kako bi se ravnomerno ispeklo.

Kada je povrće pečeno, izvadite ga iz rerne i koristite štapni mikser ili blender da izblendate potaž do željene teksture. Ako volite glatki potaž, blendajte dok ne postane potpuno kremast. Za grublju teksturu, blendajte samo dok se ne postigne željena gustoća. Po potrebi, dodajte još soli i bibera.

Poslužite potaž topao, ukrašen svežim peršunom ako želite. Ovaj kremasti i aromatični potaž idealan je za lagani ručak ili večeru, a odličan je uz hleb ili kreker. Uživajte u svakom zalogaju!

Probajte i Potaž od bundeve – recept koji morate da probate.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

potaž od povrća potaž od povrća potaž od povrća potaž od povrća

Povezani članci

Back to top button