16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaPotpredsednica Vlade u poseti Zrenjaninu povodom potpisivanja ugovora

Potpredsednica Vlade u poseti Zrenjaninu povodom potpisivanja ugovora

European Top 44 Airplay chart

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković danas je posetila Zrenjanin. Povod je potpisivanje Ugovora za realizaciju projekta „Prestonica kulture“.

Ministarka kulture je nedavno prihvatila predlog da Zrenjanin bude Nacionalna prestonica kulture 2025. godine. Zrenjanin je svoju kandidaturu predstavio pod umetničkim konceptom „Meandri grada – tokovi kulture, sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike.“

Zrenjanin planira realizaciju svog programa u četiri celine, među kojima je „Banatsko izobilje posvećeno multikulturalnosti i tradiciji tog kraja, a „Arhiotipija arhitektonskom nasleđu grada uključujući i Dragišu Brašovana (1887-1965). Kako je navedeno, celina „Ambasada kulture je posvećena međunarodnoj saradnji i edukaciji, dok je „LOKUS“ posvećen urbanoj kulturi i nudi više od 50 novih umetničkih projekata.

Takođe, Zrenjanin kandiduje deset infrastrukturnih projekata u kulturi, među kojima su prenamena srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost i obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom. Tu su i otvaranje studija za kreativne industrije Lokus, obnova Trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog (1880-1959) i uređenje kutka za decu i mlade u Muzeju.

Početak realizacije projekta Zrenjanin – Nacionalna prestonica kulture Srbije, planiran je za 21. mart 2025. godine, najavilo je Ministarstvo kulture.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °