Naslovna stranicaZrenjaninZR VestiPovećan broj požara na otvorenom: Apel građanima

Povećan broj požara na otvorenom: Apel građanima

European Top 44 Airplay chart

Sektor MUP-a, zbog povećanja požara, naredio je organizacionim jedinicama da kontaktiraju komandante lokalnih štabova za vanredne situacije i zakažu hitne sednice. Na tim sednicama će se informisati o situaciji, opasnostima i predlozima mera za zaštitu ljudi i imovine.

Odeljenje za vanredne situacije u Zrenjaninu izdalo je apel građanima da se suzdrže od spaljivanja trave i niskog rastinja na otvorenom, upozoravajući na opasnosti po njihovu sigurnost i sigurnost okoline. Naglašeno je da takve aktivnosti mogu rezultirati ozbiljnom materijalnom štetom na okolnim objektima, kao i ugroziti bezbednost ljudi. Takođe, istaknuto je da požari u blizini saobraćajnica mogu dovesti do opasnosti po bezbedno odvijanje saobraćaja zbog smanjene vidljivosti usled dima.

Policijska uprava u Zrenjaninu izvestila je o intervencijama Vatrogasno spasilačkog bataljona u vezi sa požarima od početka februara. Rečeno je da su intervenisali na 36 požara, od kojih je 27 bilo na otvorenom prostoru, što je nešto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Građani su podseteni da ukoliko primete požar, odmah obaveste vatrogasnu jedinicu na broj telefona 193. Za nepoštovanje zakonskih odredbi koje zabranjuju spaljivanje otpada na otvorenom, predviđene su kazne od 10.000 do 1.000.000 dinara, zavisno od tipa prekršaja i statusa počinioca.

U narednom periodu, Odeljenje za vanredne situacije će zajedno sa policijom kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru. Protiv onih koji ne poštuju ove mere biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Takođe, istaknuto je da je loženje vatre u šumi i na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume zabranjeno, osim na određenim i za to obeleženim mestima, a za nepoštovanje te odredbe predviđene su kazne od 10.000 do 50.000 dinara.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
16.7 ° C
16.7 °
15.1 °
55 %
9.3kmh
98 %
Tue
17 °
Wed
15 °
Thu
13 °
Fri
18 °
Sat
20 °