5 povoljnih a dobrih telefona na kraju 2023.

Pronaći pametni telefon koji nudi obimne funkcije a da vas ne košta koliko letovanje u hotelu sa 4 zvezdice i punim pansionom udaljenim 2000 kilometara od mesta prebivališta, je sada dostižnije nego ikad. U stvari, brojni pristupačni uređaji srednjeg ranga dostupni danas nadmašuju vrhunske modele od pre 3-4 godine. Međutim, s ovim nizom poboljšanja dolaze i muke izbora. Kako naći telefon koji najbolje odgovara vama? Sve je stvar ukusa, ali i potrebe, pa ako želite savršene slike u visokoj rezoluciji, kamera je ono što čini dobar deo cene telefona, stoga će i skuplji telefoni imati bolje kamere (uglavnom).

U nastavku teksta predstavljamo neke od najboljih povoljnih telefona koje možete razmotriti za kupovinu. Obuhvataju nove, upakovane uređaje, one koji su ekonomičniji i koštaju oko 200 evra, kao i skuplje modele, ali i dalje sasvim pristupačne modele srednjeg ranga, barem u trenutku pisanja teksta.

iPhone SE (2022)

iPhone SE

Da, krenuo sam odmah od najskupljeg rešenja, po principu „prvo progutaj žabu“. Ukoliko želite iPhone, mogu se pronaći povoljne ponude dobrih, aktuelnih modela (ne, stvarno mogu). Možda je najbolji izbor iPhone SE, i to model koji je pušten u prodaju u martu 2022. godine i obično se u našoj zemlji u trenutku pisanja teksta može naći po ceni od 350 evra. Ova cena podrazumeva i najnižu opciju skladištenja, mada se kod privatnih prodavaca mogu naći po povoljnijoj ceni. Nema tako veliki ekran kao pristupačniji Android uređaji; njen 4.7-inčni Retina ekran više podseća na starije modele iPhone-a (kao i ti okviri i to fizičko dugme), ali je prijatne rezolucije od 1334x750px, sa 326 ppi gustine i 625 nitsa osvetljenja.

4GB memorije sa internih 64GB bi trebalo da zadovolji sve potrebe prosečnog korisnika, mada postoje i verzije sa 128GB.

Kamera je odlična, ipak je to iPhone, mada manji ekran može malo da promeni iskustvo.

Izrađen je od aluminijuma i stakla, pružajući mu premijum osećaj Apple uređaja, a A15 Bionic čipset i grafička isti su kao i oni u (skupljem) iPhone 13. SE model je solidan uređaj i omogućava vam da iskoristite Apple-ov ekosistem bez prevelikog opterećenja budžeta.

Google Pixel 6a

Google Pixel 6a

A-serija je dosledno bila Google-ov napor da ponudi uređaje pristupačne za budžet, bez značajnih kompromisa. Iako stariji od godinu dana, Google Pixel 6a i dalje je jedna od najboljih opcija u srednjem cenovnom rangu. Pokreće ga Google-ov Tensor čip, prikazujući mogućnosti telefona potpuno dizajniranog od strane Google-a za njegovu verziju Androida. Redovna cena ovog uređaja obično iznosi 320 evra, ali se često može pronaći po nižoj ceni tokom rasprodaja ili po oglasima. Noviji Pixel 7a, koji ima unapređeni Tensor 2 čip, bežično punjenje i poboljšane kamere, takođe pruža odličnu vrednost. Ali, cena mu se kreće oko 415 evra, što malo premašuje „pristupačni“ cenovni raspon.

Sa 6,1-inčnim OLED ekranom, Google-ov srednji model Pixel 6a koristi mašinsko učenje kako bi pružio impresivne performanse i poboljšanu sliku. Ima 128GB interne memorije i 6GB RAM-a, čime može da zadovolji vaše svakodnevne potrebe, uključujući i lagano mobilno igranje. Ugrađena baterija kapaciteta 4.306mAh garantuje celodnevno trajanje baterije pri prosečnom korišćenju.

Samsung Galaxy A14 5G

Samsung Galaxy A14 5G

Pre nekih 5-6 godina, lično, ne bih uzimao budžetske varijante Samsungovih ili telefona drugih proizvođača velikih imena. Jeste da su bili prijateljski nastrojeni prema novčaniku, ali performanse nisu bile zadovoljavajuće. To se poslednjih godina promenilo.

Samsungov Galaxy A14 5G je odlična ponuda cene naspram kvaliteta ukoliko tražite telefon nove proizvodnje koji će dobijati svežu softversku podršku u narednih nekoliko godina. Istina, ima „samo“ 4GB RAM-a i 64GB internet memorije, ali za razliku od dosad pomenutih, ima i slot za dodatnu karticu. Ekran od 6.6 inča rezolucije 2408x1080px i 400 ppi gustine, sa osveženjem od 90Hz biće melem za oči onih koji do sada nisu imali ovakav telefon u ruci. Nedavno je ovaj model dobio i apdejt koji je dodatno poboljšao performanse, kao i dugotrajnost baterije na dnevnom nivou, i po ceni od oko 190 evra, zadovoljiće i korisnika i džep.

Xiaomi Redmi Note 11

Xiaomi RedMi 11

Xiaomi je sa ovim modelom nastavio svoj uspešan niz telefona koji nude slično što i veći igrači za manje para. Da je prevazišao očekivanja, jeste. Po niskoj ceni nudi impresivne funkcije, čineći ga još primamljivijim izborom sa sveobuhvatnim unapređenjima, mada, ako očekujete kameru u kvalitetu Samsunga ili Apple-a, bolje da u startu spustite očekivanja.

Xiaomi Redmi Note 11 se ističe kao najbolja preporuka među svim ekonomičnim opcijama dostupnim na tržištu, a opet srednjeg ranga. Pokreće ga brz Snapdragon 680 procesor, koji je pokazao brzine koje (zaista) mogu da se takmiče sa duplo skupljim uređajima. Trostruka kamera, sa masivnim senzoror od 50MP, pruža izuzetne performanse u ovoj cenovnoj kategoriji. Međutim, i pored impresivnih specifikacija, kamera ovog telefona jednostavno ne može da parira većim markama i skupljim modelima, što opet ne znači da je kamera loša, već prosečna. Ali, prostrani 6.43-inčni FHD i AMOLED ekran sa osvežavanjem od 90Hz stvarno doprinosi privlačnosti telefona, pa će donekle nadomestiti prosečan kvalitet fotografije.

Xiaomi Redmi Note 11 personifikuje suštinu kvalitetnog a pristupačnog pametnog telefona. Realno, malo je alternativa koje mogu parirati njegovoj ukupnoj vrednosti, pogotovo po ceni oko 160 evra u trenutnku pisanja teksta.

Nokia C21 Plus

Nokia C21 Plus

Na samom kraju, telefon koji predstavlja telefon srednje klase, mada bih pre rekao jedan od najboljih u nižoj klasi, Nokia C21 Plus ipak nije za bacanje ako želite telefon koji košta malo, i radi dobro s obzirom na komponente. Pokreće ga posebno prilagođena verziju Androida namenjena uređajima s nižim performansama, i bez obzira na relativno slab hardver (2GB odnosno 3GB RAM-a u zavisnosti od verzije), iznenađujuće dobro funkcioniše. Ima svetao IPS ekran s kamerom koja uopšte nije loša za tu cenu, 13Mpx, rezolucija od 1920x1080px, a 1080p FullHD reprodukcija sa doduše 30fps, zadovoljiće korisnika kojem je bitno da telefon snima i pušta.


Njegovi čvrsti materijali izrade i kompaktni dizajn trebali bi mu pomoći da izdrži zub vremena, a trajanje baterije takođe je dovoljno dugotrajno prema testovima. Možda zaostaje kada su u pitanju sirove brzine procesovanja, i postoje bolje alternative ako na cenu od 110+ evra dodate još malo para, ali kada je reč o apsolutnoj pristupačnosti, Nokia C21 Plus je neprikosnoveni šampion.

Pročitajte još i 5 načina kako ubrzati mobilni telefon!