26.7 C
Zrenjanin
25.05.2024.
Naslovna stranicaPovraćaj novca porodiljama u Zrenjaninu

Povraćaj novca porodiljama u Zrenjaninu

European Top 44 Airplay chart

Nakon što je Ustavni sud utvrdio da je bilo neustavno oduzimati plate ženama tokom trudničkog bolovanja u obračunu za porodiljske naknade, mnoge majke imaju pravo da taj novac povrate.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju uputilo je jedinicama lokalne samouprave Instrukciju o postupanju u primeni odluke Ustavnog suda kako bi olakšalo povraćaj novca porodiljama.

Na portalu 105.rs već smo se bavili ovom temom, ali zbog velikog interesovanja i velikog broja upita, prenosimo lično iskustvo autorke ovog teksta.

Kome se podnosi zahtev za povraćaj novca porodiljama u Zrenjaninu?

Prvi korak je da se u grdskoj upravi obratite Odeljenju za društvene delatnosti. Ovo odeljenje nalazi se u Gradskoj kući u kancelariji broj 14.

Osnovni podatak koji će im biti potreban je Vaš JMBG, a osnovni dokument lična karta. Na ovaj način, utvrdiće da li imate pravo na povraćaj nekog novca.

Zahtev za izmenu rešenja po odluci Ustavnog suda, podnosi se takođe u kancelariji broj 14, a ukoliko ima osnova za povraćaj novca, biće potrebno da priložite očitanu ličnu kartu i kopiju kartice tekućeg računa.

Desetak dana nakon što podnesete zahtev, na kućnu adresu stići će rešenje od Gradske uprave kojim se priznaje ili ne priznaje pravo na naknadu zarade tokom porodiljskog ili odsustva radi nege deteta.

Ukoliko vam se prizna pravo na naknadu novca, isplata će biti izvršena sledećeg meseca u odnosu na mesec u kom ste podneli zahtev.

U Zrenjaninu, zahtev za povraćaj novca porodiljama mogu podneti žene koje su u periodu porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta, imale prebivalište u Zrenjaninu.

Broj telefona Odeljenja za društvene delatnosti je 023 315 0192. Ipak, savet je da informacije o proceduri potražite lično u kancelariji broj 14.

Ko ima pravo na povraćaj novca?

Organi lokalnih samouprava ispitaće sva rešenja o naknadama plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta koja su izdata od 1. jula 2018. pa do 14. februara 2024. godine, a nisu konačna i pravnosnažna.

Korisnici prava čije su naknade izdate od 19. aprila 2019. godine mogu podneti zahtev za izmenu pojedinačnog akta (rešenja), smatrajući da im je pravo povređeno. Ipak, ukoliko sami želite da podnsete zahtev za obeštećenje možete to učiniti.

Rok za podnošenje zahteva?

Rok za podnošenje zahteva je 14. avgust, ali savet je svakako da odeljenje posetite na vreme, kako biste izbegli gužve.

Pročitajte još: Procedura za povraćaj novca porodiljama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
26.7 ° C
26.7 °
26.2 °
45 %
5.5kmh
82 %
Sub
24 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
25 °
Sre
25 °