Muzika

Povratak u budućnost – The power of love!

„Povratak u budućnost“, sa Majklom Dž. Foksom kao tinejdžerom Martijem Mek Flajem koji putuje u prošlost uz pomoć modifikovanog DeLorean automobila/vremenske mašine, počinje da se prikazuje u bioskopima u leto 1985. Kada u filmu Marti zasvira pesmu Čaka Berija „Johnny B. Goode“ 1955. godine na školskom plesu, on lično postaje odgovoran za rođenje rokenrol muzike. U stvarnom životu, gledaoci filma dobijaju lekciju o Čaku Beriju iz te scene.

Marvin Beri i The Midnighters sviraju na plesu u filmu, ali kada Marvin povredi ruku, Marti preuzima njegovo mesto. Okreće se bendu i kaže: „To je bluz rif u B-duru, gledajte u mene za promene“, i zatim počinje sa pesmom, a publika poludi. Marvin iza kulisa okreće telefon i poziva svog rođaka Čaka:

„Čak? Ovde Marvin! Marvin Beri! Tvoj rođak! Slušaj – mislim da je ovo zvuk koji tražiš.“

Marti se gubi u solaži i preteruje sa gitariskim bravurama, a kada pogleda u publiku oni zabezeknuto gledaju ćutke, jer ne znaju šta da misle o tome.

„Izvinjavam se, još niste spremni za to,“ kaže im Marti. „Ali vaša deca će to obožavati.“

Legendarna scena iz legendarnog filma.

Muzika iz budućnosti koristi se u drugoj sceni kada Marti oblači svemirsko odelo, stavlja vokmen na uši svog oca i pušta kasetu označenu „Edward Van Halen.“ Izlazi bujica gitarskih tonova koji su očigledno sa druge planete (snimljeno od strane gospodina Van Halena specijalno za film), a Marti – u ulozi svemirca – naređuje mu da mora povede njegovu majku na ples kako bi on (Marti) mogao biti rođen. Ako ste nekako uspeli da propustite „Povratak u budućnost“ za ove 4 decenije, siguran sam da vam nije baš jasno šta čitate, zato nađite vremena i pogledajte ga :)

Povratak u buducnost Power of Love

Tematska pesma filma je „The Power of Love“ od grupe Huey Lewis and the News, koja vrlo brzo uz pomoć slave filma postaje hit broj 1. Gosn Hjui Luis se takođe pojavljuje u filmu, glumeći nastavnika koji razbija Martijeve snove na audiciji za školski ples.

Muzički supervizor filma „Povratak u budućnost“ je producent Bouns Hov, koji ima veoma dobar uvid u projekat jer je u muzičkoj industriji još od 1955. godine. Imao je dobar osećaj da zna da će „The Power of Love“ sigurno biti hit, a ne druga pesma koju je Luis isporučio posebno za film sa tekstovima specifičnim za zaplet – „Back in Time“ koja je ostala skoro pa zaboravljena.

Pročitajte još i Poslednji Vudstok, u plamenu i blatu!

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button