Naslovna stranicaZabavaPoželimo dobrodošlicu najšarenijem godišnjem dobu

Poželimo dobrodošlicu najšarenijem godišnjem dobu

Večeras, u 21.21h, ćemo dočekati godišnje doba u kom ćemo ponovo biti svedoci još jednog "magičnog" procesa bojenja lišća.

European Top 44 Airplay chart

Kada večeras budete pogledali u vaš digitalni sat, a brojevi budu tačno stajali na 21:21 – to neće biti slučajno. Jesen će vas pozvati da joj poželite dobrodošlicu, a da pozdravite tople, sunčane, lepljive letnje dane, i poželite im srećan put.

Ipak, meteorolozi najavljuju još malo sunčevih zraka, a prava jesen, kada su vremenske prilike u pitanju, stiže krajem oktobra.

Danas nam jesenja ravnodnevnica, dan kada su noć i dan jednake dužine, donosi novo godišnje doba, a u isto vreme na južnoj polulopti stiže proleće. Sunce je jutros u 6:25h izašlo tačno na istoku, a zaći će tačno na zapadu u 18:34h.

Vreme se smiruje, sve su češće kiše, lišće se šareni, a zatim i opada, i sve to nas polako vodi ka zimi koju ćemo dočekati 21. decembra.

A jeste li se zapitali nekada zašto lišće na drveću dobije te divne zlatne, žute, narandžaste, crvene, braon i bronzane tonove, a onda polako i napušta grane, i prilazi zemlji?

Photo by Designecologist from Pexels

Prvo i osnovno što trebamo da znamo u vezi sa ovim procesom – priroda se štiti. Nama pred očima, i to vrlo transparentno. Dolaskom jeseni ulazimo u period sa sve manje sunčevih zraka pa samim tim biljke imaju sve manje mogućnosti za obavljanje svoje glavne uloge – vršenje fotosinteze. Kako bi pregurale zimu one svoju energiju preusmeravaju u glavni deo biljke, lišće ostaje bez nje, a zbog svega ovoga se i zeleni pigment smanjuje. Tada konačno dolaze do svojih pet minuta slave ostali pigmenti.

Zanimljivo je da i temperatura utiče na boju – ukoliko je ona iznad nule to posebno godi stvaranju crvenih nijansi.

Naučnici su došli do zaključka da kombinacija toplijih, sunčanih dana i hladnih noći donosi najšarenije krošnje.

Drveće zatim obrazuje poseban sloj slabo povezanih ćelija u samoj osnovi drške lista. Na drugom kraju iste drške ćelije počinju da se šire, a list postaje labav, i tada može da ga skine sa grane i najslabiji povetarac. Opalo lišće tada dobija novu ulogu – da hrani zemlju iz koje ista ta biljka crpi sve što joj je potrebno, sve do proleća. Jedan od najlepših pokazatelja ljubavi i povezanosti u prirodi. 😉

Srećno vam novo godišnje doba!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
9.4 ° C
11.2 °
9.4 °
62 %
3.1kmh
100 %
Thu
17 °
Fri
18 °
Sat
14 °
Sun
18 °
Mon
12 °