Koliko često i kada prati odeću?

Image by Denise Husted from Pixabay

Pranje veša – jedna od velikih životnih misterija, utoliko veća ako ste muškarac koji se nije tokom odrastanja mnogo približavao veš mašini. Kada dođe taj deo života gde i vi morate to da naučite, pa, to i nije neka nauka. Ali, bitno je kada i kako. Pranje veša ima prilično velik uticaj na ekologiju i ekonomiju, jer pranje troši mnogo vode, a pri tom i struje. Preterano pranje odeće može čak i da istroši i ošteti vašu omiljenu bluzu, majicu ili pantalone. Pitanje koliko često bi trebalo da peremo odeću je drugačije u zavisnosti o kom tipu odeće govorimo.

Pre nego što uđemo u detalje, postoji nekoliko opštih smernica oko učestalosti pranja veša: Radi se o tome koliko često nosimo stvari, a ne o dužini nošenja. Nije važno koliko je vremena prošlo od kada ste poslednji put nešto oprali – već o tome koliko često nosite taj deo odeće, a znoj je veoma bitan faktor. Ne samo što bakterije čine da širite neprijatni miris oko vas, znoj takođe može da ošteti odeću količinom masti i soli, pa je vreme uklanjanja ključni deo održavanja odeće. To takođe znači da klima i sezona igraju ulogu – ukoliko se ne znojite mnogo, možete duže da izdržite između pranja. Slično tome, tokom zimskog vremena obično može duže da se prođe bez pranja veša.

Ipak, čarape i donji veš su druga priča. Ovaj veš se mora prati posle svakog nošenja. Pidžama se generalno može nositi tri do četiri noći između pranja, pod pretpostavkom da se ne znojite puno dok spavate. Ako ste neko ko se tušira pre odlaska u krevet svake noći, pranje pidžame može i da pričeka. Ipak, nije dobra ideja da predugo čekate – dok spavate, ćelije kože se osipaju, bakterije rade svoj posao kao i ostali mikroorganizmi, zajedno sa zaostacima proizvoda za negu kože, pa u kratkom roku pidžama postaje zrela za pranje, čak i ako ne izgleda prljavo na pogled.

Izuzetak je način na koji nosimo stvari za spavanje. Ako oblačimo donji veš ispod njih, možemo duže da čekamo između pranja. Da li ih nosimo uz kožu? U tom slučaju, s obzirom na to da svakodnevno provodimo nekoliko sati u njima, možda ćemo morati da ih tretiramo kao donji veš i redovnije peremo.

Što se tiče odevnih predmeta koje nosimo preko donjeg veša, tu već stvari postaju komplikovanije.

Džemperi, koje ne nosimo uz kožu ne sakupljaju toliko znoja i prljavštine sa tela. Sa druge strane, vuneni džemperi znaju veoma dobro da pokupe mirise kako sa našeg tela, tako i iz okoline, ali uz provetravanje možemo ih prati i samo jednom mesečno, pod uslovom da su u pitanju 100% vuneni džemperi. Što više mešanih materijala, to je i veća šansa za sakupljanjem neprijatnih mirisa.

Majice koje nosimo uz telo treba prati posle svakog nošenja.

Pantalone, haljine i suknje – ako ih nosite po kući, bez nekih ozbiljnijih poslova po dvorištu, bašti, garaži ili radionici, možete ih nositi 3-4 dana. U suprotnom, moraju se prati posle jednog, eventualno drugog nošenja.

Odela moraju na hemijsko čišćenje, ali dokle god se ne isflekaju ili na drugi način očigledno zaprljaju ili pokupe neprijatne mirise, možete ih nositi više puta. U zavisnosti koliko ih često nosite, čišćenje jednom u mesec ili dva je sasvim dovoljno.

Džins
Denim tj džins je još komplikovanija stvar od ostalih komada odeće, i može biti stvar rasprave u smislu pranja veša. Direktor “Levi Strauss & CO”, Čip Berg predlaže da ustvari nikada ne perete farmerke jer to oštećuje materijal – što je zapravo tačno. Svaki put kada operete omiljeni par farmerki, materijal se troši a boja ispira. Ako vam nije prijatno da idete u krajnost i nikada ne perete denim, i dalje ne morate često da ih perete. Svakih desetak nošenja je sasvim ok brojka da ih pošaljete na pranje. Sirovi denim je još posebniji slučaj od ostalih farmerki. Stručnjaci savetuju da bi trebalo da ih nosimo što je duže moguće pre nego ih operemo. Drugim rečima, sačekajte da te farmerke mogu same da stoje uspravno pre nego što ih pošaljete na ciklus pranja.

Kaputi i jakne

Generalno, ukoliko nisu isprljani od blata ili imaju neke druge fleke nastale zbog tuširanja od strane automobila, kapute i jakne treba prati jednom u sezoni, odnosno jednom godišnje. Kape, šalove i rukavice pak treba prati jednom mesečno, pošto su oni mnogo bliži telu, a time i znoju, i ne zaboravimo koliko mirisa znaju da pokupe od prostorija u kojima obitavamo, pa u nekim slučajevima i samo prolazimo.

Ovo su, naravno, samo smernice. Postoji mnogo ličnog izbora i individualnih okolnosti uključenih u vaše odluke o pranju veša – dokle god ne zgražavate sve oko sebe kada izađete iz kuće ili se suočite sa negativnim zdravstvenim problemima koji su rezultat vašeg stava o pranju veša, verovatno vam dobro ide 😀

Pročitajte još i 5 načina kako se otarasiti komaraca!