Hrana i piće

Pravi italijanski tiramisu: Recept koji ćete obožavati

Tiramisu je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih deserta na svetu. Ovaj klasik italijanske kuhinje se topi u ustima. Niko nije siguran da li je tiramisu nastao u Veneciji ili nekom drugom delu Italije, ali jedno je sigurno: bez obzira na poreklo, tiramisu je ljubav na prvi zalogaj!

Zato, ako želite da napravite pravi, autentični italijanski tiramisu, zaboravite na šlag, krem sir i slične „prečice“. Danas pravimo klasičnu verziju, onu kakvu bi vam poslužili u srcu Italije.

Sastojci za savršen tiramisu

Za početak, nabavite prave sastojke. Mascarpone je obavezan, bez njega tiramisu jednostavno nije isti. A kada kupujete piškote, traži savoiardi – one tvrđe, koje će upiti kafu, ali se neće raspasti.

Evo šta ti je potrebno:

  • 500 g mascarpone sira (najbolje hladnog, ali ne previše čvrstog)
  • 6 velikih žumanaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 300 ml jake crne kafe (espresso je idealan, ali ako nemate, skuvajte jaču tursku ili filter kafu)
  • 40 ml likera (Marsala, rum ili amaretto)
  • 300 g piškota (savoiardi)
  • Nezaslađeni kakao u prahu – za posipanje

Kada sve ovo spremite, možete da krenete!

Korak 1

Prvo skuvajte dobru, jaku kafu – po mogućstvu espreso ili kvalitetnu crnu kafu, jer upravo ona daje tiramisuu njegov prepoznatljiv, bogat ukus. Ostavite je da se malo prohladi, jer nikako ne želite da umačete piškote u vrelu tečnost. Ako to uradite, piškote će upiti previše tečnosti i postati kašaste, što može pokvariti teksturu deserta.

Ključ je u pravom balansu – piškote treba samo blago da upiju kafu, ali da i dalje zadrže svoju čvrstinu iznutra. To je tajna savršenog tiramisua!

Kada dođe vreme da ih umačete, budite brzi i precizni. Najbolje je da ih samo provučete kroz kafu – jedan kratak dodir sa svake strane i odmah ih vadite. Nemojte ih držati u tečnosti predugo, jer će upiti previše i raspasti se, što može učiniti tiramisu previše mekanim i vodenastim. Ako želite da pojačate aromu, u kafu možete dodati i malo ruma ili likera od kafe, ali to je opcionalno – zavisi od vašeg ukusa.

Korak 2

Sada dolazimo do najlepšeg dela – pravljenja kreme, onog savršeno glatkog i bogatog sloja koji čini tiramisu neodoljivim.

Počnite sa žumancima i šećerom. Mutite ih mikserom nekoliko minuta, dok ne postanu svetli i penasti. Ovaj korak nemojte žuriti – šećer treba potpuno da se otopi, a smesa da postane gusta i svilenkasta. Strpljenje se ovde isplati, jer upravo ovako pripremljena baza daje kremi onaj bogati, baršunasti ukus.

Zatim dolazi mascarpone – taj kremasti italijanski sir koji je srce ovog deserta. Dodajte ga postepeno i lagano ga umešajte. Nemojte koristiti mikser na visokim obrtajima, već ga pažljivo sjedinite špatulom ili na najmanjoj brzini. Previše mućenja može ga razrediti, a mi želimo onu prepoznatljivu gustu, vazdušastu teksturu koja će savršeno prijanjati uz piškote.

Mali trik za one koji vole još laganiju kremu – možete dodati umućena belanca, koja će smesu učiniti još prozračnijom. Međutim, ako želite da ostanete verni originalnom italijanskom receptu, koristite samo žumanca. Tako ćete dobiti autentičnu, bogatu i punu kremu kakvu prave u Italiji.

Korak 3:

Sada dolazi zabavni deo! Uzmite pravougaoni pleh ili staklenu činiju i počnite da slažete slojeve. Prvi sloj neka budu piškote, ali pazite da ih ne držite predugo u kafi – dovoljno je da ih kratko umočite s obe strane, tek toliko da upiju aromu, ali da ne postanu previše mekane. Poređajte ih pažljivo jednu do druge u posudu, tako da naprave čvrstu podlogu.

Preko njih ravnomerno rasporedite polovinu mascarpone kreme. Nemojte je snažno razmazivati kao da mažete puter na hleb, već lagano pređite špatulom ili kašikom, nežno ih raspoređujući po piškotama kako bi krema ostala vazdušasta i lagana. Ovaj korak je važan jer previše pritiskanja može uništiti njenu prozračnu teksturu, a upravo ta kremasta struktura daje tiramisuu njegov prepoznatljiv ukus.

Zatim ponovite postupak – još jedan red natopljenih piškota, pažljivo poređanih preko kreme, a zatim prelijte ostatkom mascarpone smese. Ponovo nežno poravnajte površinu, vodeći računa da sve ostane rahlo i vazdušasto. Kada završite, tiramisu je spreman za hlađenje, ali pre toga ga možete posuti bogatim slojem kvalitetnog, nezaslađenog kakaa, koji će upotpuniti celu harmoniju ukusa.

I sada dolazimo do finalnog trika: ostavite tiramisu u frižideru najmanje 6 sati, a idealno preko noći. Nemojte da žurite da ga jedete odmah – mora lepo da se stegne i da svi ukusi „prenoće“ zajedno.

Finalni dodir

Pre nego što poslužite tiramisu, posptei ga obilno kakaom. Ako želite, možete dodati i malo rendane čokolade za ekstra čokoladni ukus, ali to nije obavezno – originalna verzija se pravi samo sa kakaom. I sada dolazi najbolji deo – prvi zalogaj.

Ukoliko vam se ovaj recept dopao, obavezno isprobajte i: Koh i Trileće: Nekada skromni, danas omiljeni kolači širom sveta.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button