20 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninVesti iz Srbije i svetaNova pravila za isplatu porodične penzije

Nova pravila za isplatu porodične penzije

European Top 44 Airplay chart

Od ove godine, uvedena su nova pravila za isplatu porodične penzije, tačnije poslednje penzije preminulom korisniku i pravo na porodičnu penziju. Prema ovim izmenama, iznos penzije preminulog penzionera računa se do kraja meseca u kome je preminuo, a ne do dana smrti. To znači da preminuli penzioner dobija pun mesečni iznos penzije za taj poslednji mesec.

Članovi porodice više ne ostvaruju pravo na porodičnu penziju odmah nakon smrti penzionera, već od prvog dana narednog meseca. Na primer, ako penzioner premine u aprilu, njegova porodica će dobijati porodičnu penziju od maja.

Naslednici mogu da naslede neisplaćenu penziju preminulog tako što će zatražiti potvrdu o pripadajućim a neisplaćenim iznosima penzije i novčanih naknada od Fonda PIO. Ova potvrda se koristi u ostavinskom postupku kako bi se ovi iznosi uključili u imovinu koja se nasleđuje. Uz pravosnažno rešenje o nasleđivanju, naslednici mogu zatražiti isplatu neisplaćenih iznosa na svoj račun.

Lice koje je platilo troškove sahrane može da podnese zahtev za naknadu pogrebnih troškova, pri čemu mora priložiti račun za pogrebne usluge na kome je navedeno njegovo ime i prezime, kao i podatak o bankovnom računu za isplatu naknade. Naknada pogrebnih troškova za ovu godinu iznosi 68.863 dinara.

Promene u pravu na porodičnu penziju znače da porodična penzija više nije povezana sa nasleđivanjem i nije potrebno rešenje o nasleđivanju za podnošenje zahteva za porodičnu penziju. Naslednici i članovi porodice koji imaju pravo na porodičnu penziju mogu je dobiti bez obzira na nasleđivanje.

Pročitajte i: Socijalno ugroženim Vojvođanima obezbeđeni su paketi hrane.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °