17.3 C
Zrenjanin
30.05.2024.

Pravoslavni vernici slave Uskrs

European Top 44 Airplay chart

Pravoslavni vernici slave Uskrs, najvažniji praznik u hrišćanstvu koji obeležava vaskrsenje Isusa Hrista, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

Slavi se u mnogim pravoslavnim crkvama širom sveta, uključujući srpsku, rusku, grčku, bugarsku i etiopsku crkvu, kao i među pravoslavnim vernicima u Egiptu i Eskimima na Aljasci. Običaji i tradicije vezani variraju među različitim kulturama, ali svi dele centralno obeležje vaskrsenja.

Prema hrišćanskom učenju, Isus je raspet na Veliki petak, a u nedelju ujutro, nakon što je proveo tri dana u grobu, vaskrsao je. Ovaj događaj se smatra veoma važnim za hrišćansku veru, jer potvrđuje Isusovu božansku moć nad smrću i njegovu sposobnost da donese spasenje ljudskoj vrsti.

Uskrs – simboli

Simboli koji se često povezuju s ovim praznikom uključuju jaje, koje simbolizuje obnavljanje života. Crveno obojeno jaje, poznato kao „čuvarkuća“, ima posebno značenje u pravoslavnim tradicijama. Crvena boja simbolizuje Isusovu prolivenu krv na Golgoti, ali takođe predstavlja boju vaskrsenja i novog života. Prvo obojeno jaje se čuva do sledećeg Uskrsa kao simbol zaštite kuće i zdravlja.

Na dan Uskrsa, vernici obično prisustvuju jutarnjoj službi u crkvi, gde se održavaju posebne liturgije. Nakon službe, vernici se pozdravljaju sa rečima „Hristos Vaskrse“, na šta drugi odgovaraju sa „Vaistinu Vaskrse“.

Uskrs se slavi tri dana, a u srpskoj pravoslavnoj crkvi, Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak su takođe označeni crvenim slovima u kalendaru. Pobusani ponedeljak, koji sledi nakon Uskrsa, poznat je kao dan zadušnica, kada vernici posebno pominju i mole se za svoje preminule.

Pročitaj još: Farbanje jaja može biti veoma lako uz ove trikove

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °