Uradi sam - katalog
21.9 C
Zrenjanin
22.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaZabavaZanimljivoPraznična čestitika: Zaboravljeno parče hartije koje donosi toplinu, radost i čaroliju

Praznična čestitika: Zaboravljeno parče hartije koje donosi toplinu, radost i čaroliju

Prve praznične čestitke sadržale su slike koje ukazuju na dolazak proleća - priroda, cveće, ptičice, deca i životinje.

European Top 44 Airplay chart

Šetajući gradskim trgom pre nekoliko dana, srela sam poznatog čikicu. Poznat je većini Zrenjaninaca, jer te brkove je teško promašiti. Zastali smo da proćaskamo pored tezge sa novogodišnjim, božićnim čestitkama.

Gradski trg NG 2
Photo: Tamara Ćurčić, 105.rs

Baš tu je i krenuo. Baš ta tezga mu je i bila cilj. Došao je da kupi novogodišnje čestitke, adresira ih i pošalje prijateljima i rodbini. Na kratko se i osvrnuo na davno prošle dane. Kakva je to sreća bila kada poštar dođe na vrata sa desetinama čestitki upućenih našoj porodici. Tada svi sednemo zajedno u krug i redom čitamo najlepše želje ispisane na šarenim, prazničnim hartijama – prisetio se moj sagovonik.

Savremeno doba je u velikoj meri prekinulo ovu divnu tradiciju, kada se danima čekalo da čestitka stigne na željenu adresu, a, sa druge strane, dobiti ovakav vid pažnje od nekoga je bila velika čast.

Prvu modernu božićnu čestitiku, kako kažu istorijski zapisi, stvorio je Džon Kalkot Horsli, dok se za prvu poslatu čestitiku navodi ona koju je Majkl Majer uputio kralju Džejmsu I i njegovom sinu Henriju Frederiku, princu od Velsa. Tekst je išao ovako: Pozdrav na rođendan Svetog kralja, najpoštovanijem i najenergičnijem gospodaru i najuglednijem Džejmsu, kralju Velike Britanije i Irske, i Branitelju istinske vere, sa gestom radosne proslave Rođendana Gospodnjeg, u najvećoj radosti i sreći, ulazimo u novu povoljnu 1612. godinu. (izvor Wikipedia)

Firma Prang i Majer je prva započela proizvodnju i distribuciju čestitki širom Britanije, a ujedno je i bila prva koja je ovaj proizvod ponudila ljudima širom Amerike. Zato se vlasnik Luis Prang često naziva „ocem američke božićne čestitke“. (izvor Wikipedia)

Stara cestitka
Američka božićna čestitka iz 19. veka, https://sr.wikipedia.org/wiki/

Zanimljivo je da prve praznične čestitke nisu prikazivale neke božićne, novogodišnje motive već su na njima bile slike koje ukazuju na dolazak proleća – priroda, cveće, ptičice, deca i životinje.

Ipak, digitalizacija današnjice je dovela do toga da vrlo retko vidimo ispred sebe hartiju na kojoj je rukom ispisano, možda pomalo i izmazano, „Srećni novogodišnji i božićni praznici.“

Cestitika 2
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Kada ste poslednji put kupili čestitku, ispisali je ručno, zalepili na nju markicu i ubacili je u poštansko sanduče? Kada ste poslednji put nekome, vama dragom, uputili toplinu i radost na ovako jednostavan način?

Možda je pravi trenutak da skoknete do obližnje tezge, knjižare odaberete nekoliko magičnih čestitki kojima ćete promeniti tok i energiju ovogodišnjih praznika. 😉

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
89 %
4.8kmh
81 %
Sub
22 °
Ned
30 °
Pon
31 °
Uto
33 °
Sre
33 °