Život

Pre odlaska na odmor, pobrinite se za ovih 5 stvari u domu

Pre odlaska na odmor, ono čime se najčešće bavimo je priprema dokumenata, pakovanje odeće, priprema automobila i slične stvari usko povezane sa putovanjem.

Takođe, trebalo bi se pobrinuti i za svoj dom, pre odlaska na putovanje. Obično je vremena malo za priprema, ali ukoliko obratite pažnju na ovih 5 stvari, povratak kući će vam lakše pasti, bićete opušteniji i bezbrižniji dok ste na putovanju.

Pre odlaska na odmor, sredite kuću

Odeća koja nije našla svoje mesto u koferu, tragovi pakovanja i pripremanja hrane, ali i sve ono što se redovno obavlja po kući, nemojte ostavljati za sobom. Bićete jako zahvalni sebi, kada se umorni sa puta vratite kući, a spremanjem ćete sprečiti neprijatne mirise u domu ili nepoželjne goste.

Posebnu pažnju treba posvetiti kuhinji. Na frižider mislite najviše i u njemu nemojte ostavljati ništa sa kratkim rokom, voće i povrće kao ni otvorene konzerve, namaze, suhomesnate ili mlečne proizvode.

pre odlaska na odmor

Takođe, na kuhinjskim pločama, stolovima, pa čak i u zatvorenim kuhinjskim elementima, ne ostavljajte načete kesice slatkiša, grickalica ili bilo kojih drugih namirnica kako biste izbegli neplaniranu žurku mrava, dugih insekata ili miševa.

Vrlo važna stavka – ispraznite kante za smeće.

Kupatilo je sledeća prostorija kojoj treba posvetiti posebnu pažnju. Pranje veša pre odlaska na odmor nije omiljena aktivnost, ali ako korpe za veš ostanu prazne, sprečićete stvaranje neprijatenih mirisa u domu. Ukoliko vam u korpi ostane mokar veš, može se desiti da se na tim komadima odeće pojavi i buđ dok se vi vratite.

Po povratku sa putovanja, biće mnogo veša za pranje, pa ćete na ovaj način sebi učiniti i veliku uslugu.

pre odlaska na odmor

Vrata i prozore pre polaska zatvorite, zaključajte i za svaki slučaj proverite da li ste to uradili, na svim, ali baš svim otvorima.

Isključivanje uređaja

Pre odlaska na odmor, isključite sve elektronske uređaje koji nisu potrebni, poput rutera, televizora, računara i slično. Takođe, isključite kotao, bojler, kuhinjski bojler.

Zavrnite glavni ventil za vodu kako biste sprečili moguće curenje ili poplave.

Posebnu pažnju obratite na punjače za mobilne telefone i laptopove i ne ostavljajte ih u utičnicama duže nego što je neophodno, a posebno ne dok ste odsutni na duže.

pre odlaska na odmor

Dvorište i balkoni

Ukoliko živite u kući, pobrinite se da iz dvorišta sklonite ili barem obezbedite sve što bi moglo da „dobije noge“. Takođe, sklonite i suncobrane, ležaljke, garniture, dečije igračke i sav baštenski mobilijar koji bi jači vetar mogao da ošteti ili prebaci kod komšija.

Slično važi i za one koji žive u stanovima i ovakve stvari drže na balkonima.

Osoba od poverenja

Kada planirate putovanje i odustvo na duži period, vrlo je dobro ukoliko imate neku osobu od poverenja, kojoj možete poveriti ključ od stana ili kuće.

Takvu osobu možete zamoliti da povremeno obiđe prostor, uveri se da je sve u redu. Za one koji gaje sobne biljke ili imaju kućne ljubimce, ove osobe su dragocene.

Vrlo korisno u nadmudrivanju sa provalnicima, može biti, zamoliti ove osobe da svaki put kada obiđu kuću, roletne ili zavese postave u drugačiji položaj.

Osiguranje doma

Kao poslednja stavka, ali ne i najmanje važna, nameće se osiguranje životnog prostora dok ste na odmoru. U nekimm osiguravajućim kućama, prilikom zaključivanja putnog zdravstvenog osiguranja, na poklon dobijate i osugranje kuće ili stane dok ste odsutni.

Naravno, proverite šta ova vrsta osiguranja pokriva, pa eventualno izaberite nešto drugo što vam odgovara.

Osigranje doma jeste još jedan trošak pre odlaska na odmor, ali vam kao i putno osigranje može uštedeti dosta novca, a odmor učiniti bezbrižnijim.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button