Predavanje o uličnom mobilijaru u Zrenjaninu

U četvrtak, 2. marta 2023. godine, u 19:00 u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano drugo po redu predavanje Društva arhitekata Zrenjanina koje će održati Milica Kovač, arhitekta, potpredsednica Udruženja. Ulaz je slobodan!

Uništene kante za smeće, razbijene svetleće reklame, počupane, polomljene i posečene klupe – češće nego ređe, to je slika koje se u užem a i širem centru Zrenjanina može videti. Negde se to zameni, opravi, ili u najmanju ruku sanira u relativno kratkom roku, negde stoji godinama.

Izgled uličnog mobilijara utiče na sliku samog mesta, o čemu će se diskutovati na predavanju “Vizuelni identitet grada – urbani mobilijar”.

Na predavanju će biti reči o tome šta je ono što čini da se u nekom otvorenom prostoru osećamo prijatno i opušteno ili naprotiv izaziva kod nas osećaj nelagode ili strahopoštovanja. Šta je ono što definiše ili upotpunjuje procese i daje karakter nekom prostoru? Da li urbani mobilijar kao prateći element gradske strukture može da preoblikuje i unapredi neki prostor?

Često se ovi elementi zanemaruju, odnosno definišu kao sekundarni sadržaji iako realno
zazumaju značajno mesto u oblikovanju samog prostora. Iz mnogobrojnih primera možemo spoznati da je urbani mobilijar ono što otkriva dušu grada, odnosno njenih stanovnika, njihovih karaktera, navika, interesovanja i načina života. To je ono što definiše nivo kulturnog i mentalnog statusa ljudi koji čine taj grad.