Razno

Predavanje „West Coast Banat“ dr Aleksandra Bedea

U četvrtak, 22. februara, u 19h u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin će se održati predavanje pod nazivom „West Coast Banat“, koje će držati Aleksandra Bedea iz Društva arhitekata Novog Sada.

Ona će predstaviti nekoliko istraživačkih tema koje su se fokusirale na Banat i njegovu fenomenologiju. Među tim temama su projekat za Bijenale u Veneciji pod nazivom „Atlas banatskog potkontinenta“, projekat „Ecluze pe Bega“ koji je obuhvatio probijanje granice na Begeju, kao i novi „Svi u Banat!“ koji je predstavljen u časopisu za arhitekturu i urbanizam DaNS. Predavanje „West Coast Banat“ će pružiti pregled ovih projekata čiji je cilj podsticanje novog banatskog centraliteta i njegovo pozicioniranje u kontekstu evropskog okeana.

Aleksandar Bede ima bogato iskustvo u strukovnom organizovanju, posebno u Društvu arhitekata Novog Sada. Takođe je urednik časopisa DaNS. Njegova istraživanja se fokusiraju na istoriju modernizacije gradova i prostora Vojvodine, s posebnim interesom za hidro-tehničko nasleđe kanalske mreže. Autor je nekoliko knjiga, uključujući „U paru za društvo: Arhitektura Sibina Đorđevića i Milene Stanković Đorđević“ i „Latentnost u gradu: Praznine u Novom Sadu“, kao i koautor knjige „Spens: Mera grada“. Gostujući je predavač na Fakultetu za arhitekturu i urbanizam u Temišvaru i uključen je u projekat regeneracije korišćenja Begeja pod nazivom „Ecluze pe Bega“. Ovo je prvo predavanje ove godine koje organizuje Društvo arhitekata Zrenjanina u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin, na kojem će Bede predstaviti svoje istraživačke projekte.

Povezani članci

Back to top button