17.3 C
Zrenjanin
31.05.2024.
Naslovna stranicaPregled najnovijih vesti iz Zrenjanina

Pregled najnovijih vesti iz Zrenjanina

European Top 44 Airplay chart

Budite u toku i informišite se o događajima koje donose vesti iz Zrenjanina.

Mala Amerika danas ostaje bez vode

Danas, u utorak, 30. aprila, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin nastavlja radove na priključivanju objekata na novu vodovodnu mrežu u Maloj Americi. To uključuje kopanje rovova, postavljanje novih vodovodnih cevi i njihovo spajanje na ulični vod i unutrašnju mrežu objekata.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin je završilo izgradnju 6,4 km nove ulične vodovodne mreže u Maloj Americi, a trenutno su u toku radovi na izgradnji oko 8 km pomenutih vodovodnih priključaka.

Zbog ovih radova, od 10h do 13h, vodosnabdevanje u Maloj Americi će biti privremeno prekinuto. Nakon završetka radova, voda će biti ponovo puštena u sistem.

Cvetna pijaca ponovo u centru grada

U Zrenjaninu će se od 9. do 11. maja održati prodajna izložba cveća pod nazivom „Cvetna pijaca“. Lokacija događaja je u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića, kod Vodotornja. Manifestacija će biti otvorena za posetioce od 8h do 20h svakog dana.

Posetiocima će moći da uživaju u širokom spektru ponude, uključujući sadnice, rezano cveće, kao i opremu za baštovanstvo. Inicijator ovog događaja je Dušan Kontić iz Sombora, koji već godinama okuplja veliki broj izlagača i proizvođača.

Očekuje se da će na manifestaciji učestvovati preko 50 proizvođača, trgovaca i izlagača ne samo iz Zrenjanina, već i iz drugih gradova. Turistička organizacija Zrenjanin poziva sve zainteresovane da posete ovu cvetnu pijacu i pronađu cveće za svoje bašte, terase i balkone.

vesti iz zrenjanina
foto: 105.rs

Predavanje istoričara dr Filipa Krčmara „Čitanje grada“

U okviru ovogodišnjeg ciklusa predavanja koje organizuje Društvo arhitekata Zrenjanina, uz podršku Narodnog muzeja Zrenjanin i Udruženja istoričara Zrenjanin eksplorativa, 10. maja u 19h u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održaće se predavanje „Čitanje grada“ koje će voditi istoričar dr Filip Krčmar. Tokom predavanja, dr Krčmar će nas kroz analizu starih planova grada, novinskih oglasa i razglednica povesti na putovanje kroz ulice i trgove Velikog Bečkereka 18. i 19. veka.

Biće reči o raznim zanimljivim pitanjima iz prošlosti našeg grada: Kako je Zrenjanin izgledao u 18. veku i koje su bile najvažnije građevine? Koliko je bio razoran veliki požar iz 1807. godine i šta je ostalo nakon njega? Kako se razvijala ulična mreža u prvoj polovini 19. veka i kako su ulice dobijale nazive? Dr Krčmar će takođe govoriti o orijentaciji u prostoru, ključnim mestima u gradu i preimenovanju ulica i trgova 1879. godine, istražujući razloge za ove promene. Na kraju, istražićemo šta nam o lokalnoj istoriji govore detalji sa starih gradskih razglednica.

vesti iz zrenjanina

Pored predavanja, biće promovisana i najnovija publikacija Udruženja istoričara Zrenjanin eksplorativa: „Pomađarivanje naziva ulica i trgova Velikog Bečkereka“ autora Jenea Sentklaraija iz 1879. godine, prevedena i priređena od strane dr Filipa Krčmara. Svaki posetilac će dobiti besplatan primerak ove knjige.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °