Na Dan prekogranične saradnje od Zrenjanina do Temišvara biciklom

Županijske vlasti u Rumuniji pripremaju jedinstvenu biciklističku turu koja obuhvata 37 kilometara u Rumuniji i 42 kilometra u Srbiji.
U planu je da se događaj održi poslednje nedelje septembra, kada će biti otvoren mobilni granični punkt, sličan onom koji je postavljen tokom biciklističke ture Temišvar-Segedin, kada je policija proveravala dokumenta na obali Mureša. Trenutno se čekaju potrebna ovlašćenja od Granične policije Rumunije i Srbije. Po prvi put biciklisti će moći da se provozaju kompletnom biciklističkom stazom na obali Begeja, od Temišvara do Zrenjanina (i nazad).

„Pokušavamo da događaj organizujemo za vikend od 23. do 25. septembra na Dan prekogranične saradnje. Međutim, potrebno je da dobijemo potrebna odobrenja od graničnih policija obe zemlje. Ako sve bude u redu, prvi put ćemo otvoriti ovaj granični prelaz i biciklistička staza će moći da se koristi celom dužinom, kako je i planirano u projektu evropskog finansiranja. To je ideja koju imamo i želimo da je dovedemo do kraja“, izjavio je Alin Nica, predsednik Veća okruga Timiš.

Biciklistička staza na nasipu kanala Begej napravljena je evropskim sredstvima, koristi se šestu godinu na relaciji Temišvar – granica, dok je u Srbiji biciklistička staza izgrađena od granice do Kleka.
Biciklistička staza prolazi kroz opštinu Žitište, dužine je preko 30 kilometara, prolazi pored Srpskog Itebeja, Novog Itebeja, Torka i Žitišta.

Očekuje se da će stalni biciklističko, pešački i brodski granični prelaz biti izgrađen i operativan do kraja 2023. godine.

Izvor: adevarul.ro