20 C
Zrenjanin
12.06.2024.

Pro Conto BSM

Posvećeno i odgovorno vođenje knjiga.

Bojana Stanojev je vlasnica knjigovodstvene agencije Pro Conto BSM koja je sebe oduvek zamišljala u privatnom poslu. Svaki preduzetnički savet prihvatala je i upijala od svojih roditelja. Ovim poslom bavila se i ranije, samo u drugoj firmi, učila i prikupljala dragoceno znanje za koje je znala da će ga jednog dana upotrebiti u sopstvenoj agenciji.

Taj dan došao je 2015. godine.

Kako ste došli do ideje, a posebno do odluke da pokrenete sopstveni posao?

Moji roditelji su imali prodavnicu i vrlo rano sam uz njih učila kako je biti privatnik. Mom ocu je bilo najbitnije da mi prenese lekcije o odgovornosti prema poslu i mušterijama, o tome koliko je bitno da organizuješ vođenje poslovnih obaveza. Biti privatnik je način života i utiče na ceo tvoj dan i život. Pošto sam vrlo mlada učila i živela sa njima na taj način, teško mi je bilo kasnije da zamislim sebe kao nekog ko nije privatnik. Kad sam počela da se bavim ovim poslom, knjigovodstvom, kao zaposleni u drugoj agenciji, cilj mi je bio da naučim sve što mogu o vođenju knjiga i agencije i kad osetim da sam spremna samostalno da radim, krenem u realizaciju plana o sopstvenoj agenciji.

Kakav odnos prema toj odluci je imalo Vaše okruženje?

Imala sam podršku bukvalno od svih i to puno znači za samopouzdanje koje je potrebno na početku. Posebno mi je značila podrška koju su mi, osim porodice, pružile koleginice iz branše.

Čime ste se vodili: originalnošću ili željom da radite nešto što volite?

Kod mene je presudna bila želja da radim ono što volim i što mi je i posle mnogo godina u poslu i dalje zanimljivo. Sebe vidim u ovom poslu do penzije. Raditi sa preduzetnicima, ljudima koji su poslovno kreativni, puni energije i ideja u svom poslu, mene pozitivno ispunjava, iako posao ponekad bude stresan, ponekad rutinski.

Na koja ste morali da pokucate u procesu pokretanja posla?

Otvoriti knjigovodstvenu agenciju 2015. godine bilo je vrlo jednostavno. Dovoljno je bilo registrovani se u Agenciji za privredne registre. U međuvremenu je došlo do promene zakona, pa je sada potrena dodatna dozvola za bavljenjem ovim poslom. Postojeće agencije su u obavezi da dozvole nabave do kraja ove godine, dok oni koji žele sada da se registruju, dozvole moraju imati pri samoj registraciji.

Iz kojih izvora ste obezbedili sredstva za početak?

Iskreno, pokušala sam da uštedim što više, neko vreme pre otvaranja. Oslanjala sam se i na pomoć roditelja i bila svesna da prve godine možda neću poslovati pozitivno. U mojoj delatnosti nisu potrebna velika ulaganja u startu, kao na primer u trgovini.

Šta je donelo najviše muka kada je sopstveni posao u pitanju?

Kao što sam rekla na početku, biti privatnik je način života. Tu nemate strogo definisano radno vreme i to je problem sa kojim se stalno suočavate. Mislim da je vremenom moguće izaći na kraj sa time, koliko-toliko.

Da li je, činjenica da ste žena, otežavala probijanje u poslu?

U delatnosti kojom se ja bavim, velika većina su žene. Pošto smo najviše poslovno vezani za razne državne institucije, nije bitan pol, već poslovne vrednosti i standardi koje posedujete.

Šta je bilo najlakše? 

Uh, ovo je najteže pitanje. Do sad nisam razmišljala o tome. Mislim da je donošenje odluke o privatnom poslu za mene bilo najlakše. To kao da se podrazumevalo.

Na koji način ste došli do prvih klijenata?

U mom poslu je najbitnija preporuka. Knjigovođa mora biti neko u koga imate poverenja. Većina mojih klijenata dolazi po preporuci koju dobiju od postojećih klijenata ili mog bliskog okruženja.

Kakvo je Zrenjanin tržište za ono što Vi nudite?

Za moju delatnost nije potrebno posebno tržište, knjigovođe su potrebne svugde gde posluju druge firme. Ponosna sam što mogu da se pohvalim činjenicom da u Zrenjaninu postoji veliki nivo kolegijalnosti i podrške među koleginicama. To je još jedan razlog zašto volim ovaj posao.

Šta je najvažnije da znaju žene koje planiraju da se upuste u sopstveni biznis?

Žene koje planiraju, znači da su već donele odluku da krenu ovim putem, jasno je da već u sebi imaju snage koja je potrebna za vođenje sopstvenog posla. Osim te lične snage, vrlo je bitna podrška okruženja na svakom polju života. Kad se umorite, suočeni sa problemima za koje niste sigurni da ćete prevazići, da ima neko ko veruje u vas, ko će malo da vam dune u jedra.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...