17.3 C
Zrenjanin
31.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninProcedura za povraćaj novca porodiljama

Procedura za povraćaj novca porodiljama

European Top 44 Airplay chart

Nakon što je Ustavni sud utvrdio da je bilo neustavno oduzimati plate ženama tokom trudničkog bolovanja u obračunu za porodiljske naknade, mnoge majke imaju pravo da taj novac povrate.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju uputilo je jedinicama lokalne samouprave Instrukciju o postupanju u primeni odluke Ustavnog suda kako bi olakšalo proces obeštećenja oštećenim majkama.

Ko ima pravo na povraćaj novca?

Organi lokalnih samouprava ispitaće sva rešenja o naknadama plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta koja su izdata od 1. jula 2018. pa do 14. februara 2024. godine, a nisu konačna i pravnosnažna.

Korisnici prava čije su naknade izdate od 19. aprila 2019. godine mogu podneti zahtev za izmenu pojedinačnog akta (rešenja), smatrajući da im je pravo povređeno. Ipak, ukoliko sami želite da podnsete zahtev za obeštećenje možete to učiniti.

Do kada se može podneti zahtev?

Rok za podnošenje zahteva je 14. avgust 2024. godine.

Kome se podnosi zahtev?

Zahtev za obeštećenje podnosi se lokalnom sekretarijatu ili upravi za socijalna i dečija pitanja. Zahtev možete dobiti u lokalnoj samoupravi, a uz njega je potrebno priložiti očitanu ličnu kartu i fotokopiju kartice tekućeg računa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °