Program 10. „Beloblatske kobasice“

Deseta jubilarna manifestacija „Beloblatska kobasica“ održaće se 3. i 4. februara u Belom Blatu, a objavljen je detaljan program i raspored aktivnosti za oba dana ovog gastronomskog događaja koji se tradicionalno održava početkom februara.

Ekipe koje žele da učestvuju u takmičenju u pravljenju kobasica mogu se prijaviti popunjavanjem online formulara ili pozivom na broj telefona 063/179-76-39. Rok za prijavu je do kraja januara, a kotizacija za ekipe iznosi 5.000 dinara.

Prvog dana festivala, biće upriličeno takmičenje u tradicionalnom svinjokolju. Sela koja se takmiče su:

Belo Blato
Perlez
Ečka
Mužlja
Martinis (Rumunija)

Takmičarske ekipe će biti zadužene za izvođenje svinjokolja na tradicionalan način, počevši od prljenja svinje slamom, pa sve do finalne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih delikatesa. Domaćini će posetiocima nuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu u maramici, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, uz kiseli kupus, rakiju, vina i domaće kolače. Stručni žiri će ocenjivati kvalitet obrade mesa, pripremljenih svinjokoljskih specijaliteta i ali i kako ceo sto izgleda, a najbolje ekipe će biti nagrađene.

Organizatori obezbeđuju sve potrebne materijale za takmičenje, uključujući 5kg svežeg svinjskog mesa, 10m creva, poklon paket i uredno takmičarsko mesto. Međutim, takmičarske ekipe treba da donesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, kao i začine i pribor za pripremu pečenih kobasica.

Drugi dan je rezervisan za takmičenje u pravljenju kobasica, gde će nagrade za tri najbolje ekipe biti:
1. Električna mašina za mlevenje mesa
2. Profesionalni mesarski sto
3. Rotirajuća daska za posluženje i serviranje

Pored takmičenja, posetioci mogu uživati u prodajnim izložbama suhomesnatih proizvoda, alata, pribora za svinjokolje, rakija, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata i još mnogo toga. Program manifestacije proteže se tokom dva dana kako bi se izbegle gužve i saobraćajni kolaps na prilaznim putevima ka Belom Blatu.

Belo Blato kobasicijada

Sve informacije i prijave za prodajne izložbe mogu se dobiti putem broja telefona 069/199- 48-16, MZ Belo Blato.

Manifestacija počinje u 08:00 otvaranjem prodajnih izložbi oba dana i traje do 20:00 časova.

Jubilarna „Beloblatska kobasica“ 2024. podržana je od strane grada Zrenjanina i organizovana je u saradnji sa MZ Belo Blato i Turističkom organizacijom grada Zrenjanina. Za sve informacije i prijave za prodajne izložbe, možete kontaktirati MZ Belo Blato na broj 069 199 48 16.