20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninProgram za pomoć građanima u zameni stolarije, krovova i fasade

Program za pomoć građanima u zameni stolarije, krovova i fasade

European Top 44 Airplay chart

Država je pokrenula program za pomoć građanima u zameni stolarije, krovova i fasade. Cilj je poboljšanje energetske efikasnosti domova u Srbiji. Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv lokalnim vlastima i opštinama da se prijave za učešće u projektu „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“. Ovaj poziv je otvoren do 29. aprila, nakon čega će se sličan poziv uputiti i privatnim kompanijama i građanima.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović naglasila je da je osigurano dovoljno sredstava za subvencije, uz veliko interesovanje građana. Subvencije mogu pokriti do 65% troškova zamene stolarije, izolacije, fasade, krova, neefikasnih kotlova te instaliranja solarnih panela i kolektora.

Prošle godine je opredeljeno 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji. Cilj je smanjiti potrošnju energije i emisiju ugljen-dioksida. Projekat će trajati do kraja 2027. godine, s planom da se sanira oko 50.000 domaćinstava širom zemlje. Novost je što od ove godine postoje značajne subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva. Ministarstvo i lokalne samouprave pokrivaju čak 90% troškova energetske sanacije za takve slučajeve.

Ministarka je istakla da je poboljšanje energetske efikasnosti jedan od prioriteta Vlade i Ministarstva, te da se ulažu rekordna sredstva u tu svrhu. Projekat se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, a javni poziv je objavljen na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike i traje do 29. aprila.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °