25.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotPromenite životne navike u novoj godini

Promenite životne navike u novoj godini

Umesto da postavljate nerealne ciljeve, fokusirajte se na transformaciju svakodnevnih navika.

European Top 44 Airplay chart

Na početku godine svi imamo velike planove za sebe koje vrlo često ne ispunimo i odlažemo ih za narednu godinu. Ukoliko odlučite da promenite životne navike na bolje u novoj godini evo na šta biste trebali da obratite pažnju.

Razmislite o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima, razvijajte planove i pratite svoj napredak

Prvi korak u menjanju navika je da nema odlaganja. Koliko ste puta do sada pomislili kako želite nešto, ali nije pravo vreme. Taj tok misli će vas samo dovesti do neuspeha. Krećem u teretanu od sutra; od ponedeljka sam na dijeti, samo su neki od izgovora koje redovno koristimo. U svojoj knjizi „Svakoga možete pročitati“, Dejvid Dž. Liberman objasnio je da kada neko nema vremena da se posveti nečemu za šta govori da mu je važno, onda mu to i nije zaista važno. „Upitajte osobu da investira nešto, bilo šta – vreme, novac, energiju – u to o čemu govori i vidite hoćete li dobiti angažovanje ili izgovor. Što je neko voljniji da se posveti nečemu, to je iskreno zainteresovaniji za to.“ Razmislite o ovome naredni put kada pomislite da pomerite svoje obaveze. Jasno definisani ciljevi daju smernice vašem umu i pomažu vam da se fokusirate na prioritete.

Spavajte dovoljno

„Beauty sleep“ odavno je poznata stvar, kao i činjenica da je spavanje neophodno. Nakon praznika veoma je verovatno da ste poremetili spavanje, zato su odlasci u krevet na vreme poželjni. Koliko sna je dovoljno pročitajte ovde. Krevet koristite samo za spavanje. Ako koristite krevet za druge aktivnosti, kao što su rad ili gledanje televizije, mozak može povezati krevet s budnošću i stimulacijom umesto s odmorom. To će otežati uspavljivanje kada budete hteli da spavate.

Povećajte fizičku aktivnost

Zima je period kada smo uglavnom kod kuće i pomisao na fizičku aktivnost nam je mučna. Ukoliko vam šetnje po snegu nisu dovoljno primamljive, uvek možete da se bavite nečim kod kuće ili da idete u teretanu. Postoje razne vrste treninga koje možete isprobati. Joga se često fokusira na različite položaje i pokrete koji povećavaju fleksibilnost tela. Kroz serije položaja i vežbi, joga može ojačati različite mišićne grupe, uključujući stomak, leđa, noge i ruke. Takođe smanjuje stres, povećava svest o telu i koncentraciju. Pilates je posebno efikasan u jačanju mišića trbuha, leđa i karlice, poboljšavajući stabilnost tela. Razvija mišičnu ravnotežu, smanjuje bolove u leđima i povećava fleksibilnost. Ukoliko se do sada niste bavili tim, nova godina je prilika za nova iskustva.

teretana

Usredsredite se na um

Stanje našeg uma se odražava na ostale aspekte života. Stavite akcenat na mentalno zdravlje i unapređenje ličnih dostignuća. Čitajte knjige. Ukoliko ste do sada čitali, ustanovite koliko knjiga biste želeli da pročitate do kraja godine. Za one koji nisu imali tu naviku, zamislite da čitate jednu knjigu dva meseca. To je šest knjiga godišnje, što je napredak u odnosu na ništa, zar ne? Nađite novi hobi, ili se pozabavite starim. Zapamtite da je „nemam vremena“ samo izgovor i da je dobra organizacija pola posla.

Vodite računa o životnom prostoru

Vodite računa o životnom prostoru jer, kako kaže poznata izreka, „Kakav ti je um, takav ti je život.“ To nije samo fizičko okruženje u kojem obavljamo svakodnevne aktivnosti, već i odraz našeg unutrašnjeg stanja uma. Kada se potrudimo da stvorimo prijatan, inspirativan i organizovan prostor, to može imati pozitivan efekat na našu mentalnu energiju i produktivnost. Oslobodite se nepotrebnih stvari i uredite dom tako da se u njemu osećate komforno. To uključuje i radno mesto na kom provodite veliki deo dana.

Zdravo se hranite

Za vreme praznika niko ne broji kalorije i mnogi od nas preteruju u hrani. Detoks organizma je dobar način da se „oporavite“, tako što ćete se osloboditi toksina. Što se tiče redovne ishrane, veoma je važan unos raznovrsnih namirnica i potrebnih vitamina i minerala. Kada su u pitanju dobre životne odluke možda biste mogli da isprobate meal prep? Pripremanjem obroka unapred moći ćete da kontrolišete šta unosite u organizam i u kojim količinama. Ukoliko počnete da se bavite vežbanjem, rezultate nećete postići ako se ne budete hranili zdravo. Zbog toga su ove stvari međusobno povezane.

zdrava hrana

Povežite se sa dragim ljudima

U ubrzanom ritmu modernog života, gde tehnologija ponekad zamenjuje lične veze, važno je podsetiti se važnosti povezivanja s dragim ljudima. Posvetite vreme prijateljima i porodici. Naučite da praštate, ali i kažete „izvini“. Svakog dana pronalazite nove razloge za sreću, a kada vam se čini da je izgubljena, promenite perspektivu.

Radite na svom samopouzdanju

Vodite računa o svom fizičkom izgledu. Neka vam kosa, koža i lice uvek izgledaju lepo i negovano. Promenite stil oblačenja, osećajte se slobodno da se iskažete onako kako ste uvek želeli. Kada budete izgledali lepo lepše ćete se i osećati. Samopouzdanje se naravno ne odnosi samo na to, već i na naše stavove i osobine. Izbacite iz života sve što vam stvara negativnu energiju, ali se onda potrudite da ni vi ne budete izvor iste.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
25.6 ° C
25.6 °
19.5 °
53 %
5kmh
29 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °