Protesti poljoprivrednika i ove nedelje

Traktori na polju
Photo by H. Dreyer from FreeImages

Više poljoprivrednih udruženja zakazalo je novi protest 24. februara, u 10:00, a kao i prošlog puta, poljoprivrednici će se traktorima provozati naseljenim mestima i gradovima i skrenuti pažnju na svoje probleme i zahteve.

Po poslednjim informacijama, protestna vožnja biće organizovana u Zrenjaninu, Žitištu, Itebeju, Srbobranu, Dolovu, Blacu, Šapcu i Roćevićima, a očekuje se da se pridruže i poljoprivrednici iz drugih mesta jer je poziv upućen pojedincima i udruženjima, izjavljuju iz Saveza poljoprivrednih udruženja Banata.

Poljoprivrednici zahtevaju od nadležnih ukidanje akciza na evro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva, subvencije od 200 evra po hektaru kao i redovnu isplatu istih, kako budućih tako i zaostalih, regulisanje uvoza smrznutog mesa iz inostranstva i regulisanje nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

Poljoprivrednici zahtevaju da od momenta podnošenja zahteva subvencije budu isplaćene u roku od 45 do 60 dana, kao i da umesto dosadašnjih 4.000 dinara po hektaru, dobijaju 200 evra, jer je to minimum uz pomoć kojeg bi uspeli da normalizuju proizvodnju.

Prema rečima udruženja, celokupna situacija u poljoprivredi već deset godina za redom srlja u propast, a mere koje su u ovom periodu donete, najblaže rečeno štete poljoprivrednicima male i srednje veličine, koji su osovina proizvodnje u državi, jer ova domaćinstva poseduju oko 70% zemljišta.

„Ako Vlada Srbije ne bude imala sluha i nastavi ovakvu agrarnu politiku kojom se poljoprivrednici samo obmanjuju doći ćemo u situaciju da od poljoprivredne zemlje postanemo uvoznik poljoprivrednih proizvoda”, navode iz SPUB.

Iako su poljopivrednici 14. februara uputili zahteve vrhu Srbije, odgovore do sada nisu dobili.