11.7 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotPutovanjaProverite da li imate neplaćenu kaznu pre nego što krenete na put

Proverite da li imate neplaćenu kaznu pre nego što krenete na put

European Top 44 Airplay chart

Sezona prazničnih i zimskih putovanja je pred nama. Ako planirate putovanje preko granice automobilom, prvo bi trebalo da proverite da li ste u registru neplaćenih kazni.

Oni koji nisu izmirili svoje kazne, suočavaju se sa zakonskim ograničenjima, te im nije dozvoljeno da dobiju ili obnove određene dokumente, poput vozačke ili saobraćajne dozvole. Najneugodnija situacija do koje može doći jeste da vas vrate sa granice tokom planiranog putovanja. Nije retko da se ovakva situacija desi, iako je registar neplaćenih kazni otvoren pre šest godina.

Vozači ne mogu dobiti ni registracionu nalepnicu kada im je sistem blokiran zbog neplaćenih kazni. Kazne mogu proizaći iz različitih prekršaja poput nepropisnog parkiranja ili prekoračenja brzine. Ako vozači ne izmire svoje obaveze na vreme i dođe do blokade, moraju lično posetiti SUP kako bi rešili situaciju pre nego što dobiju registracionu nalepnicu.

Ukoliko nije moguće izdati kaznu odmah na licu mesta, ona se šalje vlasniku automobila putem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu. Prekršajni nalog postaje važeći 15 dana nakon izricanja kazne, a u roku od pet dana vozač ima mogućnost da plati umanjenu kaznu. Međutim, često se dešava da vozači propuste ovu priliku ako ne prime obaveštenje na vreme.

Zato je važno da s vremena na vreme proverite svoj status u „Registru neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa“ na zvaničnom sajtu Ministarstva pravde. Takođe, vozači mogu posetiti šalter pisarnice Prekršajnog suda sa ličnom kartom kako bi zatražili listing predmeta na svoje ime i proverili postojanje eventualnih kazni koje nisu svesni.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
11.7 ° C
16.7 °
11.7 °
80 %
2.1kmh
0 %
Uto
25 °
Sre
24 °
Čet
25 °
Pet
28 °
Sub
21 °