20 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninVesti iz Srbije i svetaPrtljag u autobusima - Znate li da je od 1. juna ograničen?

Prtljag u autobusima – Znate li da je od 1. juna ograničen?

European Top 44 Airplay chart

Od 1. juna stupaju na snagu nova pravila za prtljag u autobusima kada je u pitanju odlazak na odmor. Putnici koji putuju u inostranstvo moći će da ponesu kofere čija težina ne prelazi 23 kilograma.

Da li će se dodatni prtljag u autobusima naplaćivati?

Pre polaska, svi koji planiraju da ponesu više prtljaga treba da se raspitaju kod turističke agencije o raspoloživom prostoru u prtljažniku autobusa i da budu spremni na dodatno plaćanje ako bude mesta za dodatni prtljag. Cena za dodatni prtljag će varirati zavisno od agencije, ali se očekuje da će iznositi oko 30 evra.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), Aleksandar Seničić, istakao je da je ključno da putnici provere da li dodatni prtljag može biti primljen, jer u slučaju da svi putnici ponesu maksimalno dozvoljeni prtljag, neće biti mesta za dodatne stvari. Pravilo je uvedeno prvenstveno iz bezbednosnih razloga, jer je prošle godine vozač autobusa imao problema sa upravljanjem zbog prevelike težine prtljaga.

prtljag u autobusima

Seničić je naglasio da turistički autobusi nisu namenjeni za prevoz kargo tereta, već putnika sa njihovim ličnim prtljagom. Među prtljagom su se često nalazili predmeti poput čamaca, motora, bicikala i hrane, što je dodatno ugrožavalo bezbednost. Na primer, prošle godine je došlo do pucanja poluosovine autobusa zbog prekomerne težine prtljaga.

Nova pravila su uvedena kako bi se sprečile nesreće izazvane prevelikom količinom prtljaga. Seničić smatra da za desetodnevni odmor nije potrebno više od 23 kilograma prtljaga po osobi. Putnici koji ipak žele da ponesu više stvari, moraju prethodno proveriti sa agencijom mogućnost dodatnog prtljaga uz doplatu.

Takođe, putnici će u autobus moći da unesu samo ručni prtljag koji može stati na police iznad sedišta, poput manjih torbi ili ruksaka. Unos većih torbi i kofera u kabinu nije dozvoljen zbog bezbednosnih razloga. U slučaju saobraćajnog incidenta, prtljag može pasti sa police i povrediti putnike, što bi bilo odgovornost vozača i prevoznika. Zbog najavljenih saobraćajnih kontrola i mogućih kazni, prevoznici više neće tolerisati unos neprikladnog prtljaga u kabinu autobusa.

Sada kada znate koliko težak može biti prtljag u autobusima pročitajte i Savete za jeftina putovanja koji će vam sačuvati budžet.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °