Putovanja

Prtljag u avionu – šta se sme nositi, a šta je zabranjeno

Kada se spremate za putovanje avionom, važno je da znate šta sme, a šta ne sme da bude vaš prtljag u avionu. Dok se mnogi fokusiraju na sadržaj ručnog prtljaga, manje pažnje se često posvećuje sadržaju koji ide u prtljažnik aviona. Da biste izbegli neprijatna iznenađenja i osigurali sigurnost leta, pročitajte naše savete o tome šta bi trebalo da ostavite kod kuće.

Prtljag u avionu koji je ograničen:

Tečnosti

U ručnom prtljagu možete nositi tečnosti, gelove, paste i aerosole u posudama do 100 ml. Sve posude moraju biti spakovane u providnu plastičnu kesu (maksimalne veličine 20×20 cm i zapremine do 1 l) sa zatvaračem. Kesa mora biti zatvorena i predata odvojeno na bezbednosnom pregledu. Dozvoljena je samo jedna takva kesa po putniku.

Izuzeci uključuju:

  • Hranu i mleko za bebe u potrebnoj količini za let.
  • Tečnosti kupljene u bescarinskim prodavnicama na aerodromu, upakovane u zapečaćenu kesu sa fiskalnim računom.
  • Lekove u tečnom obliku uz lekarski nalaz.
  • Medicinske preparate poput insulina ili krvne plazme uz potvrdu nadležne medicinske ustanove.

Lekovi

U ručnom prtljagu i predatom prtljagu dozvoljen je prenos lekova kao tableta i kapsula, kako u ručnom tako i u predatom prtljagu. Takođe, dozvoljen je prenos lekova u tečnom obliku u oba prtljaga.

Prenosivi medicinski elektronski uređaji koji sadrže litijum metal ili litijum-jonske ćelije ili baterije, kao što su automatski spoljni defibrilatori, inhalatori i CPAP aparati, mogu se nositi i u ručnom i u predatom prtljagu.

Međutim, oprema sa tečnim kiseonikom za ličnu upotrebu, kao što su boce za kiseonik, nije dozvoljena ni u ručnom ni u predatom prtljagu.

Medicinski ili klinički termometri za ličnu upotrebu koji sadrže živu takođe nisu dozvoljeni ni u ručnom ni u predatom prtljagu.

Baterije i elektronski uređaji

U ručnom prtljagu možete nositi mobilne telefone, kalkulatore, satove, laptop računare, fotoaparate i kamere koje se napajaju litijumskim baterijama. Takođe su dozvoljene litijum-jonske baterije jačine od 100 Wh do 160 Wh. Rasklopiva pomagala za kretanje koja koriste litijum-jonske baterije takođe možete nositi u ručnom prtljagu.

U predatom prtljagu možete nositi prenosive elektronske uređaje sa litijumskim baterijama, uređaje sa litijum-jonskim baterijama jačine od 100 Wh do 160 Wh, kao i invalidska kolica i slične uređaje za kretanje koji se napajaju baterijama (suvom ćelijom ili litijumskim baterijama).

Nisu dozvoljene baterije čija sadržina može iscuriti ili uređaji koji se napajaju takvim baterijama u ručnom i predatom prtljagu, kao ni invalidska kolica sa mokrom ćelijom koja ne može iscuriti u ručnom prtljagu.

Gasovi i materije koje oksidišu

Nije dozvoljeno nositi gasove kao što su zapaljivi, nezapaljivi, rashlađeni ili otrovni gasovi ni u ručnom ni u predatom prtljagu. Takođe, materije koje oksidišu, kao što su prašak za beljenje i peroksidi, nisu dozvoljene ni u ručnom ni u predatom prtljagu.

prtljag u avionu

Hrana u avionu – zabranjena ili ne?

Kada je reč o unošenju hrane u avion, postoje stroga pravila koja treba poštovati da biste izbegli neželjene probleme na aerodromu. U ručni prtljag možete uneti samo namirnice koje planirate da konzumirate tokom leta ili koje ste kupili na Duty free-u u originalnoj ambalaži. Domaći proizvod nisu dozvoljeni u kabini aviona zbog pravila avio kompanija ili država u koje avion sleće, kao što je slučaj u Evropskoj uniji koja zabranjuje unos mesa, mleka i proizvoda životinjskog porekla izvan njenog područja.

Zabranjeni prtljag u avionu:

Sa ovim prtljagom ne smete ni da priđete aerodromu…

Oružje

Sasvim logično, ali nije loše spomenuti i precizirati. U avion je zabranjeno uneti pištolje, vatreno oružje i druge uređaje koji ispaljuju projektile, kao i delove vatrenog oružja i municije koji se teško prepoznaju (improvizovano oružje poput 3D predmeta) – uređaje koji mogu ili izgledaju kao da mogu biti upotrebljeni da izazovu ozbiljne povrede ispaljivanjem projektila. Ovo uključuje: vatreno oružje svih vrsta kao što su pištolji, revolveri, puške i sačmare; igračke u obliku oružja, replike i imitacije vatrenog oružja za koje se može pomisliti da su prava; sastavne delove vatrenog oružja, isključujući teleskopske nišane; vazdušno i CO2 oružje, kao što su pištolji, pištolji sa dijabolama, puške i revolveri; signalne pištolje i startne pištolje; lukove, strele i samostrele; harpune i podvodne puške; male praćke i katapulte.

Predmete sa oštrim vrhom

U avion je zabranjeno uneti predmete sa oštrim vrhom ili oštrom ivicom koji mogu izazvati ozbiljne povrede, uključujući: predmete namenjene za sečenje, poput sekira, sekirica i satara; sekire, šila i dleta za led; brijače, osim onih sa pokrivenim sečivom za jednokratnu upotrebu; rezače za ambalažu; noževe sa sečivom dužim od 6 cm; makaze sa sečivom dužim od 6 cm, mereno od kraja ušica; opremu za borilačke veštine sa oštrim vrhom ili oštrom ivicom; mačeve i sablje.

Omamljivači

Zabranjeno je posedovanje i korišćenje uređaja specijalno dizajniranih za onesposobljavanje ili paraliziranje protivnika, uključujući šok uređaje, pištolje za omamljivanje, tejzere, palice za omamljivanje, kao i uređaje za omamljivanje i ubijanje životinja. Također su zabranjene hemikalije za onesposobljavanje kao što su biber sprej, suzavac, kiselina u spreju, i sprejevi za odbijanje životinja.

Alat

U avion ulazite bez alata koji se može koristiti za izazivanje ozbiljnih povreda ili kao pretnja bezbednosti vazduhoplova, uključujući: poluge; bušilice i burgije, uključujući akumulatorske bušilice; alate sa oštricom ili drškom dužom od 6 cm, koji se mogu koristiti kao oružje, kao što su šrafcigeri i dleta; testere, uključujući akumulatorske testere; lemilice; pištolje za zakucavanje i pištolje za heftanje. Takođe, zabranjeno je unositi tupe predmete koji mogu izazvati ozbiljne povrede kada se koriste za udaranje, uključujući: palice za bejzbol i softbol; štapove i palice, kao što su policijske palice, palice obmotane kožom koje se koriste kao ručno oružje, i pendreci; opremu za borilačke veštine.

Eksplozivi i zapaljive materije

Takođe je zabranjeno uneti u avion eksplozive i zapaljive materije, komponente naprava (kao što su detonatori i upaljači) i naprave koje mogu ili izgledaju kao da mogu biti upotrebljene da izazovu ozbiljne povrede ili da predstavljaju pretnju bezbednosti vazduhoplova. To uključuje: municiju; eksplozivne kapisle; detonatore i štapine; replike ili imitacije eksplozivnih naprava; mine, granate i druga vojna eksplozivna sredstva; vatromet i ostalu pirotehniku; dimne kutije i patrone; dinamit, barut i plastični eksploziv.

Ne zaboravite na kućne ljubimce i pročitajte i: Putovanje sa kućnim ljubimcem u letnjem periodu, a da se lakše spakujete će vam pomoći sledeći članak: Kako spakovati sve stvari u kofer: Saveti za organizaciju putovanja.

prtljag u avionuprtljag u avionu prtljag u avionu prtljag u avioprtljag u avionunu prtljag u avionu prtljag u avionu prtljag u avionu prtljag u avionu prtljag u avionu prtljag u avionu

Povezani članci

Back to top button