Uradi sam - katalog
21.9 C
Zrenjanin
22.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninPrvi april - Dan šale ali i skidanja zimskih guma

Prvi april – Dan šale ali i skidanja zimskih guma

Zakon nalaže da se 1. aprila zimski pneumatici zamene letnjim.

European Top 44 Airplay chart

Zimske gume bi trebale da stoje na automobilu od 1. novembra do 1. aprila. Dakle, nije samo važno da se na vreme stave zimski pneumatici kako bi bila bezbednija vožnja tokom ovog doba godine – jednako može da bude nebezbedno ukoliko se oni voze po toplijem vremenu. Kada dnevna temperatura počne da raste, i pređe sedam stepeni – trebale bi odmah da se skidaju gume sa dubljim šarama. One prosto ne prianjaju kako treba na toplom asflatu, pri većoj brzini počinju da se habaju, kidaju, deformišu i na taj način postaju veoma nebezbedne za vožnju. 

Ukoliko već posedujete vaše letnje gume od prošle godine pre nego što ih ponovo stavite na svoj automobil dobro ih pregledajte. Izmerite dubinu šara koje bi prema mišljenju stručnjaka treble da budu najmanje 3 mm, dok zakon kaže – 1,6 mm.

Nakon što skinete zimske gume veoma je bitno da ih dobro i pravilno sklonite, kako bi bile upotrebljive za narednu sezonu.  Iako je veoma čest slučaj da se gume ređaju vodoravno, jedna na drugu, ipak je bolje da se postave uspravno. Zapravo, najboljte je da se okače na zid ukoliko je moguće. Ipak, ako ih ostavljate tokom proleća i leta na zemlji trebali biste s vremena na vreme da ihpomerate kako ne bi konstatno imale pritisak na istom mestu. 

Ako kojim slučajem nemate garažu, ostavu, podrum gde biste mogli da “garažirate” svoje gume dosta vulkainizerskih radnji ima u ponudi takozvani hotel za gume – gde će ih srediti, odložiti za rednu godinu – a cena ovog “smeštaja” se kreće od 3000 dinara. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
89 %
4.8kmh
81 %
Sub
22 °
Ned
30 °
Pon
31 °
Uto
33 °
Sre
33 °