Putovanja

Putarina skuplja od ponoći 10. jula

Putarina u Srbiji će od ponoći 10. jula poskupeti u Srbiji, odnosno biće povećana za oko 10%. Vozači će za deonicu od Beograda do Šida sada plaćati 500 dinara, umesto dosadašnjih 450 dinara, za put od Obrenovca do Preljine 560 dinara, a za deonicu od Beograda do Subotice 800 dinara. Najviša cena, 1.670 dinara, je na relaciji Beograd – Dimitrovgrad.

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Goran Vesić, najavio je osnivanje preduzeća za naplatu putarine do kraja godine, jer će se ubuduće putarina naplaćivati i na brzim saobraćajnicama. „Trenutno nemamo dovoljan broj kilometara brzih saobraćajnica, ali do kraja godine će biti završen put Šabac-Loznica, dugačak 54 kilometra, a 2026. će biti završen Fruškogorski koridor sa 47 kilometara. Do sredine sledeće godine očekujemo završetak Dunavskog koridora od skoro 69 kilometara. Sve ove brze saobraćajnice će imati naplatu“, rekao je Vesić za medije.

Putarina naplatna rampa

Putarina na ovim brzim saobraćajnicama neće biti ista kao na auto-putevima.

Takođe je najavio uvođenje naplate putarine za kamione preko 7,5 tona na određenim magistralnim putevima kako bi se ti putevi zaštitili od prekomernog opterećenja.

Inače, domaći tag-aparat može da se koristi i dalje samo u Severnoj Makedoniji i u Crnoj Gori, a iz ministartva najavljuju da će se uskoro oko toga dogovoriti i sa vladom Grčke.

Pročitajte još i Top 5 auto kamera ispod 100 evra!

Povezani članci

Back to top button