20 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaŽivotPutovanjaPutno osiguranje - cene za 2024.

Putno osiguranje – cene za 2024.

European Top 44 Airplay chart

Putno osiguranje nije obaveza i možda predstavlja trošak za porodicu koja se priprema za odlazak na odmor, ali je najjeftiniji način da obezbedite mir i rešavanje nekih zdravstvenih problema na putovanju.

Putno osiguranje može pokriti različite vrste situacija, uključujući medicinske troškove, izgubljene ili ukradene stvari, otkazivanje putovanja ili promene planova, kao i pomoć u slučaju hitnih situacija poput evakuacije ili asistencije.

Porodično ili individualno osiguranje?

Ukoliko putujete sami ili u paru, povoljnija opcija je individualno osiguranje. Međutim, individualnim osiguranjem, uglavnom budu pokrivene osobe do 75 godina života. Kod porodičnog osiguranja, ova starosna granica ide i do 84 godine. Ako je u pitanju odmor sa decom ili više članova porodice, izbor bi trebalo da padne na porodično osiguranje, jer je povoljnije u tom slučaju. Kada na put ide grupa ljudi, tada birajte grupno osiguranje.

putno osiguranje

Putno osiguranje – Na šta obratiti pažnju?

Pokrivenost medicinskih troškova: Proverite koliko vam osiguranje može pokriti troškove medicinskih usluga u inostranstvu. Ovo je posebno važno jer neki zdravstveni sistemi mogu biti veoma skupi za strane državljane.

Pokrivenost za slučaj otkazivanja putovanja: Ako dođe do nepredviđenih okolnosti koje vam sprečavaju da putujete, poput bolesti ili hitnih porodičnih situacija, osiguranje može pokriti troškove otkazivanja putovanja.

Pokrivenost za izgubljene ili ukradene stvari: Ovo može biti korisno ako izgubite prtljag ili vam ukradu vredne predmete tokom putovanja.

Asistencija u hitnim situacijama: Osiguranje može pružiti podršku i asistenciju u slučaju hitnih situacija poput medicinskih evakuacija ili organizovanja povratka kući u slučaju nezgode.

Cena polise: Naravno, cena polise je važan faktor. Ipak, ne bi trebalo da se fokusirate samo na najjeftiniju opciju, već razmotrite i šta ta polisa pokriva i da li je u skladu sa vašim potrebama i planovima za putovanje.

Putno osiguranje – cene za 2024.

Istražili smo aktuelnu ponudu osiguravajućih kuća, a parametri kojima smo se vodili, isti su u svim primerima. Koliko će koštati putno osiguranje za dvoje odraslih i dvoje dece, za 10 dana odmora u nekoj od evropskih zemalja, pogledajte ovde:

putno osiguranje
Aktuelne cene porodičnog putnog osiguranja

U svih 10 primera, birali smo Standard osiguranje (osnovne pakete).

Poredak je napravljen prema ceni polise za odabrane parametre, od najniže ka najvišoj. Ipak razliku predstavlja brojka u zagradi koja se odnosi na osiguranu sumu.

Osim kod RFZO, informacije o ceni porodičnog putnog osiguranja možete dobiti direktno u kalkulatoru osiguranja. Polisu možete kupiti online i tako uštedeti vreme, a u nekim slučajevima i novac. U tim slučajevima, polisa se šalje na mejl zajedno sa uputstvom za plaćanje i kontaktiranje osiguravajuće kuće, u slučaju nužde.

Polisa postaje aktivna onda kada uplatite potreban iznos i uplata bude proknjižena. Da biste bili spokojniji, ponesite štampanu i elektronsku verziju polise sa sobom.

Na sajtu RFZO popunjava se formular, formular se mejlom šalje fondu sa uplatnicom i na taj način se naručuje polisa.

putno osiguranje
izvor: Republički fond za zdravstveno osiguranje

Pre nego što se odlučite za određenu osiguravajuću kuću, istražite ponudu prema svojim parametrima. Proverite šta, paket koji želite, podrazumeva. Na svakoj polisi, dobićete potrebne informacije i kontakte koje treba pozvati u slučaju da putno osiguranje zatreba.

Takođe, proverite, kakvu saradnju ima odabrana osiguravajuća kuća sa zemljom u koju putujete.

RFZO i bilateralni sporazumi sa 21 državom

Republički fond za zdravstveno osiguranje ima potpisane bilateralne sporazume sa 21 državom. To znači da se u tim zemljama, sa važećom zdravstvenom karticom iz Srbije, može zatražiti medicinska pomoć, besplatno.

Sporazumi su potpisani sa Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Holandijom, Italijom, Luksemburgom, Mađarskom, Severnom Makedonijom, Nemačkom, Rumunijom, Slovačkom, Francuskom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Slovenijom, Turskom i Tunisom, i sa provincijom Kvebek.

putno osiguranje

Da bi se ostvarilo pravo na besplatnu medicinsku pomoć u ovim zemljama, potrebno je da odete kod svog izabranog lekara koji će vam izdati potvrdu. Sa potvrdom i zdravstvenom karticom odlazite u filijalu RFZO po dvojezični obrazac koji se izdaje u najkraćem mogućem roku. Izdati obrazac važi 90 dana i može se izdavati više puta godišnje.

O polisi osiguranja mislite pre putovanja, jer je ne možete zaključiti kada ste već ušli u stranu zemlju. Da biste mogli da uđete u drugu državu, ne zaboravite da proverite koja su vam dokumenta potrebna.

Ako putujete u Grčku, pročitajte i kako da poručite besplatan tag uređaj za putarinu u ovoj zemlji, a možda će vas zanimati i informacija o tome da srpski tag uređaj od 5. juna funkcioniše i u Crnoj Gori.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °