18.9 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninVesti iz Srbije i sveta3 Nova pravila za putovanja u Evropsku uniju

3 Nova pravila za putovanja u Evropsku uniju

European Top 44 Airplay chart

Građani Srbije će uskoro morati da se pridržavaju novih pravila prilikom putovanja u Evropsku uniju, kako je najavio Savet EU. Ove promene se odnose na tri ključna aspekta: Šengenski zakonik o granicama, Ulaz-izlaz sistem (EES) i ETIAS sistem, koji će uvesti tzv. instant vize.

Šengenski zakonik o granicama

Nova verzija Šengenskog zakonika o granicama dobila je završno odobrenje od Saveta EU, čime se omogućava lakša kontrola spoljašnjih granica EU. Glavni cilj ovih promena je bolja zaštita granica u kriznim situacijama, poput pandemije, i efikasnija borba protiv ilegalnih migracija. Zemlje članice EU će moći da uvode restrikcije za putnike iz trećih zemalja, uključujući Srbiju, u slučaju zdravstvenih vanrednih stanja. Takođe će moći da smanje broj graničnih prelaza na svojoj teritoriji i da uvode interne granice između zemalja članica na period do dve godine.

Ulaz-izlaz sistem (EES) putovanja u Evropsku uniju

Očekuje se da će krajem godine, pod uslovom da ne dođe do daljih odlaganja, sistem EES biti uveden. Ovaj sistem će zameniti pečatiranje pasoša automatskim skeniranjem otisaka prstiju, lica i putnih dokumenata na granicama Šengen zone. Cilj EES sistema je povećanje kontrole putnika iz trećih zemalja, centralizacija podataka unutar EU i poboljšanje bezbednosti granica. Sistem će beležiti lične podatke putnika, podatke o dokumentima i vreme ulaska u Šengen zonu, a biometrijski profil putnika će se koristiti za kontrolu pravila o dozvoljenoj dužini boravka (90 dana u periodu od 180 dana).

ETIAS sistem putovanja u Evropsku uniju

Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) je planiran za implementaciju na proleće 2025. godine. Ovaj sistem će zahtevati od građana preko 60 zemalja, uključujući Srbiju, da pre putovanja u EU apliciraju za putno odobrenje. ETIAS aplikacija će se popunjavati online, traje oko deset minuta i koštaće 7 evra za osobe starosti od 18 do 70 godina. Za maloletne osobe aplikacija će biti besplatna, ali će je popunjavati roditelji. Nakon apliciranja, putnici će dobiti odgovor putem mejla u roku od nekoliko minuta. Putno odobrenje će važiti tri godine ili do isteka važećeg pasoša i omogućavaće boravak do 90 dana u bilo kojoj zemlji EU.

Na koje se države EU odnose ova pravila? putovanja u evropsku uniju

Nova pravila će važiti za sve zemlje članice EU, uključujući popularne destinacije za građane Srbije kao što su Grčka, Hrvatska, Mađarska, Austrija, Italija, Slovenija, Nemačka, Španija, a uskoro možda i Bugarska i Rumunija. Pored Srbije, nova pravila će se primenjivati i na građane drugih zemalja kao što su Argentina, Brazil, Kanada, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Ukrajina, UAE i SAD.

Pročitajte i Evropski sud: Žene ugrožene nasiljem mogu steći status izbeglice.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
18.9 ° C
18.9 °
16.7 °
92 %
5.2kmh
92 %
Sre
17 °
Čet
24 °
Pet
23 °
Sub
27 °
Ned
30 °