Putovanja

Putovanje automobilom sa decom: Kako da ih zabavite, ali i pružite sve što im treba?

Putovanje automobilom sa decom može biti veoma naporno. Kako ne biste svako malo slušali „A kad ćemo stići?“ i „Dosadno mi je“ pogledajte u nastavku kako možete zabaviti decu tokom dugih putovanja…

Priprema pre putovanja

Pre nego što krenete na put, važno je pripremiti se kako biste izbegli nepotrebne stresove. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

Izaberite prikladno vreme za polazak: Ako je moguće, planirajte putovanje u vreme kada deca obično spavaju ili su mirnija, kao što je rano jutro ili veče.

Pripremite grickalice i piće: Spakujte hranu i piće koje deca vole. Izbegavajte previše slatkiša i napitaka kako biste smanjili hiperaktivnost. To je baš ono što treba da izbegnete ukoliko vas čeka dug put.

Spakujte putnu torbu s igračkama: Ponesite nekoliko omiljenih igračaka, knjiga i drugih zanimacija. Neka to budu stvari koje mogu dugo zadržati njihovu pažnju.

Napravite plejlistu: Kreirajte CD ili USB s omiljenom muzikom vaših mališana ili audio knjigama koje će ih zabaviti tokom vožnje.

Zabavne aktivnosti tokom vožnje

 1. Putne igre: Klasične igre kao što su „Špijuniram“ ili „Brojanje Automobila“ mogu biti veoma zabavne. Evo nekoliko predloga:
  • Špijuniram (I Spy): Igrači naizmenično biraju predmet koji vide napolju i opisuju ga, a drugi pogađaju šta je to.
  • Brojanje automobila: Takmičite se ko će prvi izbrojati određeni broj automobila određene boje ili marke.
  • Geografska igra: Naizmenično nabrajajte gradove, države ili zemlje počevši sa poslednjim slovom prethodne reči.
 2. Kreativne aktivnosti: Neka vaša deca koriste svoju maštu:
  • Crtanje i bojenje: Ponesite sveske za crtanje, bojanke i bojice. Postoje i specijalne putne table za crtanje koje se lako koriste u automobilu.
  • Putni dnevnici: Ova aktivnost može biti posebno zanimljiva za stariju decu. Neka pišu o svojim utiscima sa puta, crtaju slike ili lepe suvenire. Dnevnik mogu da vode i na putovanju i beleže svoja zapažanja. Na taj način će imati suvenir, ali i uspomenu koja će ostati zauvek zapamćena.
 3. Audio knjige i podcasti za decu: Ovo može biti odličan način da zabavite decu bez ekrana. Postoji mnogo audio knjiga i podcasta prilagođenih deci različitih uzrasta.
 4. Tablet: Ako su vaša deca navikla na tehnologiju, ponesite tablet sa unapred preuzetim crtaćima ili filmovima. Preuzmite aplikacije sa kvizovima i interaktivnim igrama koje će deca moći da igraju tokom putovanja, a u isto vreme će i učiti. Postavite vremenska ograničenja kako bi vreme ispred ekrana bilo uravnoteženo sa drugim aktivnostima.
putovanje automobilom sa decom

Učinite putovanje zanimljivim

Zaustavljanja i pauze: Planirajte redovne pauze kako bi deca mogla da se protegnu i oslobode viška energije. Pauze će takođe mnogo značiti i vama.

Istraživanje usputnih atrakcija: Ako imate vremena, zaustavite se na interesantnim mestima duž puta. To mogu biti parkovi, muzeji, prirodne lepote ili spomenici.

Pričanje priča: Podstaknite decu da učestvuju u stvaranju zajedničkih priča. Svaki član porodice može dodati deo priče, što može rezultirati smešnim i kreativnim pričama.

Kvizovi o destinaciji: Pripremite pitanja o destinaciji na koju putujete. Ovo će decu zainteresovati i podstaći njihovu radoznalost o mestu koje posećujete.

Korisni saveti za udobnost

Ponesite jastučiće, ćebad i omiljene plišane igračke kako bi deci bilo udobnije, ali i zanimljivije tokom vožnje.

Organizacija: Koristite organizere za automobil kako bi sve stvari bile na dohvat ruke. Postoje specijalni organizatori koji se postavljaju na zadnju stranu prednjih sedišta i omogućavaju lak pristup igračkama, hrani i ostalim potrebnim stvarima.

Spakujte vlažne maramice, ubruse i kese za smeće. Neophodno je održavati čistoću u automobilu, naročito tokom dužih putovanja.

Putovanje automobilom sa decom može biti izazovno, ali uz malo planiranja i kreativnosti, može se pretvoriti u prijatno i zabavno iskustvo za celu porodicu. Pripremite se unapred, spakujte neophodne stvari, planirajte zanimljive aktivnosti i ne zaboravite na pauze. Na taj način, putovanje će proći glatko, a vi ćete stvoriti nezaboravne uspomene sa svojom decom.

Ne zaboravite da pročitate i Putovanje sa kućnim ljubimcem u letnjem periodu.

Putovanje automobilom sa decom Putovanje automobilom sa decom Putovanje automobilom sa decom Putovanje automobilom sa decom Putovanje automobilom sa decom

Povezani članci

Back to top button