Promo

Putovanje sa kućnim ljubimcem u letnjem periodu

Putovanje sa kućnim ljubimcem može biti izuzetno stresno, ali i pravo porodično uživanje, ako se za njega dobro pripremite. Bilo da nemate kome da ga ostavite na čuvanje ili prosto želite da svog ljubimca povedete na letovanje, bitno je obezbedite sve što je potrebno.

Ukoliko planirate da na put povedete i svog kućnog ljubimca, morate pre toga pripremiti odgovarajuća dokumenta i za svog psa ili mačku.

Mi smo se u ovom tekstu fokusirali na pse i mačke, a ukoliko na put planirate sa drugom vrstom životinja, pre polaska, obavezno se raspitajte o propisima koji se mogu razlikovate od države do države.

putovanje sa kućnim ljubimcem

Putovanje sa kućnim ljubimcem i dokumenti

Ne zaboravite da je i vašim ljubimcima potrebno obezbediti odgovarajuća dokumenta, ako sa njima planirate prelazak preko granice.

  • Pas ili mačka moraju biti čipovani
  • Obavezan je pasoš za pse i mačke gde se nalaze njihovi osnovni podaci
  • Neophodno je i uverenje o vakcinisanju protiv besnila
  • Uradite titar test (nivo antitela koja se formiraju nakon vakcinacije protiv virusa besnila). Na rezultate se čeka od 10-14 dana tako da je potrebno da se testiranje obavi unapred. Titar test se radi jednom i važi doživotno pod uslovom je pas/mačka vakcinisan protiv besnila u roku (pre isteka vakcine).

Putovanje avionom ili kolima

Putovanje sa kućnim ljubimcem avionom, podrazumeva da znate da pravila putovanja sa ljubimcem određuje svaka aviokompanija za sebe. Međutim, postoje neka pravila koja su univerzalna, kao što je obavezna upotreba transportera. Životinje težine do 5kg tretiraju se kao ručni prtljag i mogu se uneti u putnički deo aviona uz obavezu odlaganja ispod sedišta. Veće životinje putuju u prostoru za prtljag. 

putovanje sa kućnim ljubimcem

Ako putujete kolima, najsigurnije je da ljubimca smestite na zadnje sedište. Ukoliko je u pitanju manja životinja (pas/mačka) najbolja varijanta je da je stavite u transporter koji treba da bude  dovoljno prostran, da ima čvrsto nepromočivo dno, ventilacione otvore, udobnu prostirku.

Saveti u toku putovanja

Putovanje sa kućnim ljubimcem biće puno bezbrižnije i lepše ukoliko i o njihovim potrebama vodite računa kao i o svojim.

  • Izbegavajte da ljubimcu dajete hranu pred put i tokom puta, jer pun stomak u toku putovanja ni vama ne prija.
  • Pravite češće pauze i ponudite ljubimcu vodu. Pauze će prijati svim putnicima, osveženje takođe, a ljubimci će vam biti vrlo zahvalni. Za razliku od hrane koju treba umereno davati tokom puta, sa vodom je drugi slučaj.
  • Psi i mačke su prekriveni krznom pa kada putujete u letnjem periodu, trudite se da u vašem autu bude dosta vazduha i prijatna klima.

Kako da svoje ljubimce zaštitite i od krpelja i buva, proverite ovde.

linjanje mačaka

Pet shop i veterinarska apoteka Luna M nalazi se u Pavla Aršinova 3, ulaz je iz ulice Dositeja Obradovića. Informacije možete dobiti i na 060 6788447.

Pratite ih i na Facebook-u.

Povezani članci

Back to top button