25.6 C
Zrenjanin
26.05.2024.
Naslovna stranicaRaznoRadivoje Šajtinac osvojio nagradu "Vasko Popa"

Radivoje Šajtinac osvojio nagradu „Vasko Popa“

European Top 44 Airplay chart

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Vasko Popa“ i to jednoglasnom odlukom žirija, za knjigu pesama „Aveti atara“ u izdanju GNB Zrenjanin proglašen je Radivoje Šajtinac.

Kako su u saopštenju rekli Vladimir Gvozden, Dejan Aleksić i Jovan Zivlak: „Šajtinčev pesnički jezik je dostojan i hrabar pogled poezije na istine našeg prebivanja u svetu. I kao što je Popa bio majstor sažetosti lirsko-gnomske koncentarcije, tako je i Šajtinac u svom nadrealističkom lirizmu blizak analitičnosti i otkrivalaštvu velikog pesnika“.

Aveti atara
Kompoziciju zbirke Aveti atara čine šest naslovljenih ciklusa: Šume napuštaju pragove, Pustinjsko obdanište, Dvorišne ptice, Ceh, Beskrilni ishod i Začetno zatočeništvo. Cilusi su međusobno povezani unutrašnjim dijalozima motiva koji se variraju, diskursom koji uspostavljaju sa čitaocem, kao i simbolikom svojih naslova.

U konkurenciji za ovu prestižnu nagradu razmatrano je ukupno 85 naslova koji su izašli 2020. godine, koji su poslati na konkurs ili su predloženi od strane žirija, a u užem izboru su, osim Šajtinca, bili Zlata Kocić sa knjigom „Galgal“, Bojan Jovanović i „Dolazeće doba“, „Ostrvo“ Branislava Matića, Ivana Maksić sa „Kćeri zar ne vidiš da gorim“ i Milan Bunjevac i „Listanja“.

Nagrada koja je dobila ime po pesniku Vasku Popi (1922-1991) dodeljuje se 27. put za najbolju novoobjavljenu knjigu pesama na srpskom jeziku, sa ciljem da afirmiše savremenu srpsku poeziju, a njeni osnivači su Društvo prijatelja Vršca „Vršac lepa varoš“ i Agencija Đorđević uz saglasnost i podršku supruge pesnika Jovankom Singer Popa zvanom Haša (1923-2000) i Fondacije Hemofarm.

Nagrada će biti uručena 28. juna na svečanosti u Vršcu u vidu novčanog iznosa u dinarskoj protivvrednosti od 5.000 evra i diplome.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
25.6 ° C
25.6 °
22.3 °
36 %
7.1kmh
70 %
Ned
25 °
Pon
26 °
Uto
24 °
Sre
24 °
Čet
25 °