11.7 C
Zrenjanin
28.05.2024.

Radna sedmica u Evropi je sve kraća

European Top 44 Airplay chart

Radna sedmica u Evropi je kako se čini sve kraća. U Nemačkoj je nedavno pokrenuto testiranje četvorodnevne radne nedelje u 45 kompanija, dok je u Srbiji, prema Zakonu o radu, norma radne nedelje do 40 sati, minimalno 36 sati.

Škotska je nedavno planirala da testira četvorodnevnu radnu nedelju, ali se razlikuje od drugih zemalja jer će se eksperiment sprovoditi u javnom sektoru. Nasuprot tome, Nemačka je započela eksperiment u 45 kompanija, a rezultati će se pratiti tokom pola godine da bi se utvrdili efekti na plate i produktivnost radnika.

Dok evropske zemlje istražuju skraćenje radne nedelje, Srbija zadržava ideju o dužem radnom vremenu. Razmatrajući potencijalne koristi za zaposlene i produktivnost, neke firme u Srbiji možda će razmotriti četvorodnevnu radnu nedelju, iako sindikati smatraju da je rano za ozbiljne pregovore. Ipak, sektori kao što su proizvodnja i trgovina, gde su radnici često slabo plaćeni i rade duže, ne pružaju mnogo prostora za ovakve promene.

Neki poslodavci koji već primenjuju četvorodnevnu radnu nedelju tvrde da to povećava produktivnost i donosi uštede energije i materijala, ali takve prakse nisu široko rasprostranjene u Srbiji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
11.7 ° C
16.7 °
11.7 °
80 %
2.1kmh
0 %
Uto
25 °
Sre
24 °
Čet
25 °
Pet
28 °
Sub
21 °