Radovi na unapređenju atmosferske kanalizacione mreže

Pored redovnih aktivnosti na održavanju atmosferske kanalizacione mreže, koji obuhvataju ispiranje iste i čišćenje slivnih rešetki, proteklih dana JKP „Vodovod i kanalizacija“ izvelo je i radove na mreži u cilju unapređenja njenog funkcionisanja.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin održava separativnu kanalizacionu mrežu u Zrenjaninu, koja je retka po tome što ima odvojene fekalne i atmosferske kanalizacione sisteme.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ redovno održava atmosfersku kanalizacionu mrežu koja obuhvata ispiranje sistema, čišćenje slivnih rešetki i otklanjanje kvarova kako bi se sprečilo zadržavanje atmosferskih voda na putnim i zelenim površinama nakon obilnih padavina. Nedavno su izvršeni neophodni radovi na atmosferskoj mreži na više lokacija u gradu s ciljem poboljšanja njenog funkcionisanja.

radovi na atmosferskoj kanalizaciji na uglu Cara Dusana i magistrale

Na raskrsnici ulice Cara Dušana i magistrale, gde su se atmosferske vode zadržavale na putnoj površini, izvršeni su radovi na rekonstrukciji postojećeg slivnika i zameni dela cevi atmosferske mreže kako bi se omogućilo nesmetano funkcionalisanje i održavanje uz pomoć specijalizovanog vozila za odgušenja i ispiranje mreže – VOME.

Na raskrsnici kod Medicinske škole, gde je dolazilo do zadržavanja atmosferskih voda na pešačkom prelazu, stručne službe preduzeća su osmislile tehničko rešenje i nadogradnjom postojećeg sistema dodatnim cevima stvorile neophodne uslove da se reši postojeći problem.

U Gundulićevoj ulici kod Suda, uz pomoć mehanizacije, uklonjena je zemljana površina sa koje je kiša spirala u slivnu rešetku i atmosfersku kanalizaciju, zemlju, travu i lišće, dovodeći do zagušenja i zadržavanja atmosferskih voda na putnoj površini. Pored pomenutih radova, iznivelisan je nivo postojeće šahte sa putnom površinom, što će omogućiti lakše oticanje atmosferskih voda.

ispiranje atmosferske kanalizacione mreze i ciscenje slivnih resetki

Kao deo redovnog održavanja, obavljeno je potpuno čišćenje slivnih rešetki, samih slivnika i ispiranje cele atmosferske mreže duž Bulevara Veljka Vlahovića, čime će se sprečiti mogućnost zadržavanja atmosferskih padavina na istom. Aktivnosti uklanjanja uzroka zadržavanja atmosferskih padavina na javnim površinama i redovno održavanje atmosferske kanalizacione mreže će se nastaviti i u narednom periodu.

U preko 90% slučajeva, uzroci začepljenja slivnika i atmosferske kanalizacije su odložena pokošena trava, sakupljeno lišće, višak zemlje i građevinskog otpada, kao i komunalni otpad poput kesa, vlažnih maramica, delova odeće i slično koji se ubacuju u slivne rešetke. Ovo rezultira zadržavanjem atmosferskih voda na javnim površinama. Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ apeluju da se komunalni otpad odlaže na za to predviđena mesta.