Razgovor za posao – koja pitanja da vi postavite?

Intervju za posao ne mora da izgleda kao da ste na optuženičkoj klupi - pitajte i vi njih nešto, vratite loptu u njihov deo terena, pokažite znanje i želju za poslom!

Razgovor za posao

Razgovor za posao? Ok! Ne mora da bude strašno. Pa, obično nije. Ali, pošto se tamo uglavnom ide hrabro kao zec kroz mračnu šumu, pronašli smo par odličnih saveta za vas kako biste tamo nekom HR čoveku koji je svoj deo posla možda naučio napamet sa nekog YT tutorijala pokazali da znate znanje, i da vi niste zec, već vuk koji traži novi čopor! Srpski rečeno – morate i vi postaviti prava pitanja da biste osvojili to radno mesto!

Razgovor za posao – ti pitaj njih

Kakve veštine tražite kod idealnog kandidata?
Pokušaj da ih navedeš da nabroje šta žele, pa onda pokaži kako ispunjavaš te zahteve. Obrati pažnju na to šta ističu u vezi sa iskustvom da bi završio svoje izlaganje.

Kako izgleda tipičan radni dan na ovom poslu?
Ovo će ti pružiti jasan uvid u ono što ćeš zaista raditi. A možda i neće? Pitanje je šta tačno onaj sa kojim radiš intervju zna o tvom zaduženju. Pronađi konkretne zadatke i vidi da li se slažu sa onim u čemu si dobar, šta voliš, i što je u opisu posla.

Razgovor za posao, čekanje u redu

Želite li još nešto da znate o meni da bih bio vaš prvi izbor?
Ovo pitanje je možda tvoja poslednja šansa da im pokažeš ono što imaš na razgovoru za posao, a što te izdvaja od ostale gomile prijava na stolu. Zapamti, poslednji utisak obično zapečati posao.

Imate li nekih sumnji u moju sposobnost?
Čak i iskusni ispitivači se ovde zamisle. Kakav odgovor daju u tom trenutku možda i nije toliko bitan, ali će itekako biti od pomoći u nekom od sledećih koraka, ili daljih prijava za razgovor za posao.

Da li ovde postoji neka šansa za napredovanjem?
Znanje o tome kako i da li uopšte ima unapređenja na poslu ti dozvoljava planiranje sledećih koraka. Ako na razgovoru za posao shvatiš da firma nema strukture, to može da znači da ćeš ostati zaglavljen u horizontalnom napredovanju, odnosno, sa sve više zaduženja, bez prave naknade, ili da se u firmi često menjaju radnici.

Šta ja ovde mogu da uradim za godinu dana, a da se smatra velikim uspehom za firmu?
Slušaj njihove trenutne probleme i pokažite im da ste vi osoba koja može da ih reši. Što da ne?

Kakve izazove ću imati u prva 3 meseca?
Ovo će im pokazati da razmišljaš na duže staze, ne samo da dobiješ posao. Obrati pažnju na velike zadatke koje spomenu koje možeš da rešiš. Ako izazovi deluju preveliki ili nisu po tvom ukusu, to može biti znak da treba da se zahvališ na razgovoru i potražiš neko drugo radno mesto. razgovor za posao

Pročitajte još i Planinarenje sa porodicom – 4 top destinacije!