Limun tart – ne tražite bolji recept od ovog
Osvežavajuća poslastica za bilo koje doba godine! Limun tart je slatka a lagana pita koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.
Lagana krem pita (ne krempita, o njoj nekom drugom prilikom), bez gornje kore, sa hrskavom podlogom i stranicama i ukusom juga, limun tart osvežiće i okrepiće svakoga nakon napornog dana, pogotovo uz šoljicu kafe.
Od “posebne” opreme za limun tart biće vam potreban okrugli plitki pleh ili posuda za tart, idealno 20-ak centimetara prečnika, i najbolje oko dve šake pasulja čiju ćemo svrhu objasniti u daljem receptu, a od materijala trebaće vam:
Za kore (dupla količina)
- 500g brašna tip 400
- 200g šećera u prahu
- 250g putera
- 4 žumanca
Za krem
- 5 jaja
- kristal-šećer
- 150ml slatke pavlake
- sok od dva limuna
- narendana korica dva limuna
Da biste napravili testo za limun tart, pomešajte brašno i šećer u prahu u velikoj činiji. Umešajte zatim puter dok smesa ne postane drobljiva. Zatim pomešajte žumanca, a ukoliko je testo još uvek suvo, dodati supenu kašiku ili dve vode, dok se sve ne spoji. Umesiti u loptu, pa podeliti na dve jufke.
Jednu loptu umotajte u streč ili aluminijumsku foliju, i zamrznite za neki drugi recept. Drugu jufku spljoštite i umotajte u streč foliju, i stavite u frižider da se hladi oko 30-ak minuta.
Limun tart – vreme je za fil
Dok se testo hladi, napravite fil. Pomešajte redom sve sastojke, osim korice limuna, koju ćete dodati kada se fil izmuti.
Izvadite testo iz frižidera i spljoštite ga na debljinu od 2-3mm, a zatim stavite u okrugli pleh. Nežno pritisnite testo na dno, i obavezno na ivice posude. Viljuškom izbuškajte dno kako se isto prilikom pečenja ne bi podizalo zbog nagomilavanja vrelog vazduha.
Zagrejte peć na 160 stepeni, prekrijte testo u posudi sa aluminijumskom folijom, a zatim u nju uspite pasulj koji će svojom težinom pritiskati testo na dno posude, čime će testo biti podjednakog izgleda i forme, što opet umnogome olakša samo vađenje gotove poslastice iz posude.
Pecite testo dok ne porumeni, oko 20-ak minuta, zatim ga izvadite iz peći, promešajte par puta fil, i sipajte ga u posudu sa testom, zatim vratite sve u peć, i pecite još pola sata.
Ostavite limun tart da se ohladi, izvadite iz posude ukoliko je moguće, ukrasiti sa šlagom, slatkom pavlakom, cimetom, šećerom u prahu, ljuspama badema itd i služite hladno.
Pročitajte još i potaž od bundeve!