Hrana i pićeŽivot

Boza! Zamalo zaboravljeno piće

Boza! Poslastičarnica bez ovog pića je kao roštilj bez luka – može, ali nije to to.

Boza, pa u kombinaciji sa baklavom, tulumbom, takođe zaboravljenim kadaifom, tako dobro leži jer je, kao i navedene istočnjačke poslastice, i boza stigla sa Bliskog Istoka, gde se pravila od žitarica, najviše žita, ali je na balkanskom poluostrvu popularnija je varijanta od kukuruza.

Sada već zaboravljeni izraz „prosto kao boza!“ nije samo prazan izraz, jer boza STVARNO jeste prosta za napraviti… mada zahteva više vremena nego što se očekuje. Ukupno više od 30 časova, da budemo precizni, zato je najbolje spravljanje ovog osvežavajućeg napitka započeti ujutru.

Od sastojaka biće vam potrebno:

  • 5L vode
  • 400g kukuruznog brašna (ne kulje tj palente, već brašna)
  • 1kg šećera
  • jedna kocka svežeg kvasca, ili kesica suvog
  • dve čaše jogurta

Prvo sipamo u malu činiju dve čaše jogurta tako da količina ne prelazi polovinu činije. Zatim pomešamo kvasac i dve supene kašike šećera. Promešamo, prekrijemo krpom i ostavimo oko 8 sati.

Nakon što kvasci i mlečne bakterije odrade svoj deo posla, u veliku šerpu sipati 5 litara vode, i staviti da provri. Dok čekamo da provri, sipati kukuruzno brašno u činiju sa vodom i promešati tako da smesa bude gušća. Ovo se radi da bi se izbeglo zgrudnjavanje brašna kada ga sipamo u veliku šerpu sa ključalom vodom. Ovu mešavinu kuvati 10ak minuta dok ključa, a zatim još 30-ak minuta na srednjoj vatri. Zatim ostaviti da se smlači, za šta će biti potrebno oko 45 minuta do sat vremena.

Kada se smeša smlači na nivo sobne temperature, u mešavinu kvasca koju smo pripremili ranije sipati još 100g šećera, promešati i sipati u šerpu sa skuvanim brašnom, izmešamo i poklopimo.

Ovu mešavinu ostavimo minimum 24 sata na sobnoj temperaturi kako bi kvasac obavio proces fermentacije. Taman da sutradan napravite baklave, tulumbe, urmašice itd.

Nakon 24+ časa, mešavinu procediti kroz cetku, probati da li vam odgovara jačina i slatkoća, ukoliko ne, dodati još šećera i vode po ukusu, sipati u flaše, staklene ili plastične, staviti u frižider da se ohladi i kasnije uživati.

Za punu dozu uživanja, bozu pomešati sa limunadom, i ukrasiti po želji.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button