Hrana i piće

Recept za ćufte od pilećeg mesa – Idealne za današnji ručak

Ćufte su savršen izbor kada želite brz, ukusan i praktičan obrok. Nisu previše komplikovane za pripremu, a svi ih obožavaju – bilo da ih servirate za porodičnu večeru ili kao užinu. Danas delimo jednostavan recept za ćufte od pilećeg mesa, koje su sočne, hrskave spolja, a mekane iznutra.

Sastojci za ćufte od pilećeg mesa

  • 500 g pilećih grudi
  • 2 čena belog luka
  • kašičica mlevene paprike
  • So i biber po ukusu
  • šaka svežeg peršuna (možete koristiti i mirođiju)
  • malo limunovog soka
  • 1 kašičica kukuruznog skroba (ili brašna)
  • Ulje za prženje

Količina je dovoljna za četiri osobe.

Priprema

1. Kuvanje pilećeg mesa

Prvo, operite pileće grudi i stavite ih u šerpu sa dovoljno vode. Kuvajte ih dok ne postanu mekane, oko 15 minuta. Kada se meso ohladi, iseckajte ga na sitne komade ili ga izgnječite viljuškom. Ako želite, možete koristiti i mikser da ga usitnite za finiju teksturu.

2. Priprema smese za ćufte

U velikoj posudi pomešajte iseckano pileće meso, sitno iseckane čili papričice, beli luk, peršun, papriku u prahu, limunov sok, so i biber. Dodajte kukuruzni skrob ili brašno, kako bi smesa bila čvršća i pogodna za oblikovanje ćufti. Sve dobro promešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

3. Oblikovanje ćufti

Iz smese oblikujte male kuglice veličine oraha. Ako želite, možete ih malo spljoštiti da dobijete tanje ćufte. Stavite ih na tacnu dok ne završite sa oblikovanjem svih ćufti.

4. Prženje ćufti

U tiganju zagrejte dovoljno ulja da potpuno pokrije ćufte. Kada se ulje dovoljno zagreje pažljivo stavite ćufte u tiganj i pržite ih sa svih strana dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave. Ovo obično traje oko 4-5 minuta po strani. Kada su gotove, stavite ih na papirni ubrus da upiju višak ulja.

Ako koristite air fryer (fritezu na vrući vazduh), zagrejte uređaj na 180°C. Stavite ćufte u korpu, pazeći da se ne preklapaju, i pržite ih oko 12-15 minuta, povremeno ih okrenite za ravnomerno pečenje. Air fryer je odličan za pripremu hrskavih ćufti sa manje ulja, pa će biti lagane i sočne, a ipak hrskave spolja.

Ćufte takođe možete peći i u rerni, a sve što treba da uradite je da zagrejete rernu na 180°C i pečete ih u plehu sa papirom za pečenje. Ovaj proces će takođe trajati oko 15-20 minuta.

Prilozi

Kako bi ručak bio kompletan, predlažemo da napravite i pire krompir – savršen je uz ove sočne ćufte. A da sve bude još bolje, isprobajte neke od ovih savršenih umaka koji će podići ukus na potpuno novi nivo.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button