Domaći majonez
![Domaći majonez 1 Domaci majonez](wp-content/uploads/2021/12/Domaci-majonez-780x470.jpg)
Jeste da je kupovni majonez uvek pristupačan, ali domaći majonez, spremljen u vašoj kuhinji impresioniraće ukućane i goste, jer ste napravili nešto što će biti tačno po vašem i njihovom ukusu, a ne zahteva puno materijala ni puno vremena.
Biće vam potrebno:
2 žumanceta
250ml ulja
supena kašika senfa
2 kafene kašičice alkoholnog sirćeta ili soka od limuna
So, biber
Stavite dva žumanceta u činiju, dodajte soli i bibera po ukusu i mešajte. U toku mešanja sipajte polako i pomalo ulja, sve dok se smesa ne počne da se zgušnjava. Budite pažljivi i strpljivi u ovom koraku, jer ukoliko prebrzo dodajete ulje, majonez se neće pravilno sjediniti.
Kada ste zadovoljni gustinom majoneza, onda možete polako sipati sirće ili limunov sok, uz dalje mešanje.
![Domaći majonez 2 Domaci majonez 2](wp-content/uploads/2021/12/Domaci-majonez-2.jpg)
Majonez je „prilog“ jelu, ali takođe i osnova za druge sosove:
- za aioli sos umesto suncokretovog koristite maslonovo ulje i na kraju dodajte čen ili dva zgnječenog belog luka
- za tartar sos veoma sitno iseckajte ili narendajte kisele krastavčiće i peršun u majonez
- za koktel sos dodajte supenu kašiku kečapa (ili po ukusu) i supenu kašiku vočester sosa
![Domaći majonez 3 Umaci](wp-content/uploads/2021/12/Umaci.jpg)
Pročitajte još i kako se od Belgijanca stiglo do ruske salate