Domaći majonez

Jeste da je kupovni majonez uvek pristupačan, ali domaći majonez, spremljen u vašoj kuhinji impresioniraće ukućane i goste, jer ste napravili nešto što će biti tačno po vašem i njihovom ukusu, a ne zahteva puno materijala ni puno vremena.

Biće vam potrebno:

2 žumanceta

250ml ulja

supena kašika senfa

2 kafene kašičice alkoholnog sirćeta ili soka od limuna

So, biber

Stavite dva žumanceta u činiju, dodajte soli i bibera po ukusu i mešajte. U toku mešanja sipajte polako i pomalo ulja, sve dok se smesa ne počne da se zgušnjava. Budite pažljivi i strpljivi u ovom koraku, jer ukoliko prebrzo dodajete ulje, majonez se neće pravilno sjediniti.

Kada ste zadovoljni gustinom majoneza, onda možete polako sipati sirće ili limunov sok, uz dalje mešanje.

Domaci majonez 2

Majonez je „prilog“ jelu, ali takođe i osnova za druge sosove:

  • za aioli sos umesto suncokretovog koristite maslonovo ulje i na kraju dodajte čen ili dva zgnječenog belog luka
  • za tartar sos veoma sitno iseckajte ili narendajte kisele krastavčiće i peršun u majonez
  • za koktel sos dodajte supenu kašiku kečapa (ili po ukusu) i supenu kašiku vočester sosa
Umaci

Pročitajte još i kako se od Belgijanca stiglo do ruske salate