Domaći majonez
Jeste da je kupovni majonez uvek pristupačan, ali domaći majonez, spremljen u vašoj kuhinji impresioniraće ukućane i goste, jer ste napravili nešto što će biti tačno po vašem i njihovom ukusu, a ne zahteva puno materijala ni puno vremena.
Biće vam potrebno:
2 žumanceta
250ml ulja
supena kašika senfa
2 kafene kašičice alkoholnog sirćeta ili soka od limuna
So, biber
Stavite dva žumanceta u činiju, dodajte soli i bibera po ukusu i mešajte. U toku mešanja sipajte polako i pomalo ulja, sve dok se smesa ne počne da se zgušnjava. Budite pažljivi i strpljivi u ovom koraku, jer ukoliko prebrzo dodajete ulje, majonez se neće pravilno sjediniti.
Kada ste zadovoljni gustinom majoneza, onda možete polako sipati sirće ili limunov sok, uz dalje mešanje.
Majonez je „prilog“ jelu, ali takođe i osnova za druge sosove:
- za aioli sos umesto suncokretovog koristite maslonovo ulje i na kraju dodajte čen ili dva zgnječenog belog luka
- za tartar sos veoma sitno iseckajte ili narendajte kisele krastavčiće i peršun u majonez
- za koktel sos dodajte supenu kašiku kečapa (ili po ukusu) i supenu kašiku vočester sosa
Pročitajte još i kako se od Belgijanca stiglo do ruske salate