Rinflajš, ali pravi*!

Rinflajš, odnosno u originalu Rindfleisch tj goveđe/juneće meso, stiglo je u Vojvodinu sa Austrougarskom kulinarskom kulturom, i od tada je nezaobilazni deo nedeljnog ručka. Kuvano meso, kuvano povrće, sos od paradajza i rena – ima li ko može ovome odoleti? Naravno, zbog cene i dostupnosti, piletina, guščetina, pačetina i ostala kuvanju podobna a pristupačnija mesa zamenila su govedinu, ali se vojvođanima i ostatku države koja je primila ovaj specijalitet na svoju trpezu imena hunflajš, gensflajš i entflajš nešto nisu dala skotrljati sa jezika 🙂

Dakle, da bi rinflajš bio pravi, mora imati govedine, kuvanog povrća i soseve, ali najbolje oko svege je što uopše nije težak za spremanje.

Za supu vam je potrebno:

1kg (može i manje) nekog od prethodno navedenog mesa

4 manje ili 2 veće šargarepe

1 veći crni luk

Lišće peršuna

1 čen belog luka (ili po ukusu)

4-5 zrna bibera

Lovora po ukusu

2 litre vode

Za sos od paradajza:

1 kašika brašna

1 čen belog luka

3dl paradajz-soka

List peršuna

So, biber i šećer po ukusu

Za sos od rena:

1 ren (ili 3-4 kašike već izrendanog)

3-4 kašike pavlake

So

Meso se kuva sa povrćem na laganoj vatri sve dok ne omekša. Kada sve omekša, procediti supu u odvojeni lonac pa zakuvati domaće rezance ili griz knedle.

Meso staviti na tanjir uz seckano povrće iz supe.

Oguliti ren, sitno izrendati, posoliti i pomešati sa 2–3 kašike kisele pavlake.

Što se sosa od paradajza tiče, na ulju propržiti tanko seckani čen belog luka i jednu kašiku brašna, mešati kratko na laganoj vatri da samo malo požuti, ali pazite da ne pregori. Sipajte 3 dl soka od paradajza i mešajte da ne bude grudvica. Ako je sok od paradajza gust, dodajte malo vode, zatim soli i bibera, malo šećera i seckano lišće peršuna. Kako dodatak, sos se može poslužiti i sa pireom od krompira.

*Naravno, lepota vojvođanske kuhinje je ta što je spoj kuhinja svih naroda koji su i koji još uvek obitavaju u ovim krajevima, tako da svako “pravo” i “originalno” jelo uvek može biti obogaćeno sa nekim dodatkom 🙂