Uradi sam - katalog
29.4 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninRok za plaćanje prve rate poreza na imovinu ističe sutra

Rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu ističe sutra

European Top 44 Airplay chart

Porez na imovinu se plaća kvartalno, a sutra, u sredu 14. februara ističe rok za plaćanje prve rate.

Fizička lica namiruju poresku obavezu za prvi kvartal u visini poreza za poslednji kvartal u 2023. godini. Ukoliko novim poreznim rešenjem bude utvrđen veći iznos poreza nego što je plaćena akontacija, razlika treba da se uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Porez na imovinu se plaća tromesečno, s rokom od 45 dana od početka svakog tromesečja. Prva rata dospeva do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta, a četvrta do 14. novembra.

Kamata za kašnjenje iznosi 16,5 odsto, a poreski obveznici mogu biti kažnjeni i novčanom kaznom od 5.000 dinara za neplaćanje poreza na imovinu.

Poreski obveznici koji koriste reprogram za izmirivanje dugovanja takođe treba da uplate označene rate do navedenih datuma, jer će se nakon isteka zakonskog roka za uplatu akontacija obračunavati kamata.

Plaćanje poreza na imovinu je zakonska obaveza za sve građane koji poseduju nekretninu ili zemljište na svoje ime. Visina godišnjeg poreza zavisi od veličine imovine i stope poreza na imovinu koju određuje lokalna samouprava.

Prvu ratu poreza na imovinu za 2024. godinu, koja dospeva na naplatu 14. februara, moguće je platiti samo Dina karticom bez provizije na šalterima Uprave za trezor Ministarstva finansija, kako je saopšteno iz Narodne banke Srbije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
29.4 ° C
29.4 °
28.4 °
35 %
3.1kmh
55 %
Ned
30 °
Pon
30 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
30 °