Hrana i piće

Ručak sa roštilja: Sve što vam treba za savršen dan uz vatru i društvo

Sunčani dani su pred nama, a šta može biti bolje od uživanja u dobrom društvu, uz roštilj? Pokazaćemo vam kako da pripremite savršen ručak sa roštilja koji će zadovoljiti sve ukuse. A s obzirom na to da je roštiljanje obično prilika da okupite više ljudi, količine koje navodimo su za 4 osobe, ali slobodno povećajte mere, a čak i ako nešto ostane, neće se baciti.

Piletina sa roštilja

Potrebni sastojci za 4 osobe:

  • 1 celo pile (oko 1,5 kg)
  • 3 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • Sok od jednog limuna
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Za pripremu piletine sa roštilja, prvo je potrebno iseći celo pile na delove. Najbolje je da ga podelite na četiri osnovna dela: dva batka i dva karabataka. Možete ih otkostiti ili ostaviti cele, ali budite sigurni da će se otkošteni mnogo bolje ispeći. Pileće grudi isecite na šnicle debljine 1-2 cm, kako bi se ispekle jednako, a da se ne raspadnu jer su pretanke.

Sledeći korak je priprema marinade. U većoj posudi pomešajte maslinovo ulje, crvenu papriku, origano, majčinu dušicu, sitno iseckani beli luk, sok od limuna, so i biber. Marinada je neophodna da bi meso bilo onako sočno i ukusno. Dimljena paprika daje intenzivnu boju, dok limun i majčina dušica unose svežinu jelu. Dobro pomešajte sve sastojke i stavite piletinu u marinadu. Meso dobro natopite, a zatim ga ostavite u frižideru barem 1 sat. Ako imate više vremena, idealno je da piletinu marinirate 4–6 sati ili čak preko noći. Ovo će pomoći da meso upije sve začine i postane mnogo sočnije.

Kada je piletina marinirana, vreme je za roštilj. Vatra ne treba da bude previše jaka, jer to može brzo da sagori meso spolja, dok unutra neće biti dovoljno pečeno. Idealna temperatura je srednje jaka, kako bi meso bilo pečeno ravnomerno i do savršenstva. Obavezno okrenite meso nekoliko puta tokom pečenja kako bi se ravnomerno peklo i dobilo lepu hrskavu koricu.

Ukoliko roštiljate i sa svinjetinom, ovaj put predlažemo rebarca.

Rebarca sa roštilja

Svinjetina na roštilju je prava poslastica, a rebarca ili fileti su savršeni izbor za ljubitelje mesnih specijaliteta. Svinjska rebarca su idealna jer se polako peku, a uz pravu marinadu, meso postaje neverovatno sočno i bogato.

Potrebni sastojci za 4 osobe (za rebarca):

  • 1,5 kg svinjskih rebara
  • 3 kašičice meda
  • 2 kašičice senfa
  • 3 kašičice soja sosa
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • So i biber po ukusu

Priprema: Pomešajte med, senf, soja sos i začine. Premažite svinjska rebarca ovom marinadom, ostavite da odstoje najmanje 30 minuta, a najbolje bi bilo i nekoliko sati. Stavite rebarca na roštilj i pečite ih oko 2-2,5 sata, povremeno ih premazujući marinadom. Kada rebarca postanu zlatno-smeđa, a meso se lako odvaja od kostiju, spremni su za posluživanje.

Ako se odlučite za svinjske filete, obavezno ih marinirajte i pecite na roštilju oko 6-8 minuta sa svake strane, zavisno od debljine.

raznjici rostilj

Ražnjići

Ako vam se učini da je na roštilju sve već viđeno – ćevapi, pljeskavice, kobasice – vreme je da ubacite malo raznolikosti. Ražnjići su odličan način da unesete boje i ukuse u tanjir, a pritom mogu biti i potpuno bez mesa, što ih čini idealnim i za one koji poste, izbegavaju meso, ili prosto žele nešto laganije.

Najlepše kod ražnjića je to što svako može da ih pravi po svom ukusu. Uzmite štapiće za ražnjiće i ređajte redom – kolut tikvice, komad crvene paprike, krišku crnog luka, pa možda šampinjon, pa ako želite i nešto jače, ubacite kockicu pilećeg filea, svinjetine ili čak komadić slanine. Bitno je samo da svi sastojci budu slične veličine, da bi se ravnomerno pekli i da ništa ne ostane sirovo dok drugo zagori.

Pre nego što ih stavite na roštilj, možete ih premazati maslinovim uljem i posuti omiljenim začinima – origano, dimljena paprika, majčina dušica, pa čak i malo limunovog soka, sve će doprineti bogatstvu ukusa. Ako imate vremena, kratko mariniranje pre pečenja još više pojačava aromu.

Pecite ih na srednjoj vatri, okrećući ih s vremena na vreme, dok povrće ne omekša, a meso ne dobije finu zlatnu boju i hrskavu koricu. Ražnjići su zahvalni jer se brzo spremaju, izgledaju lepo na tanjiru, a lako se dele – savršeni su za okupljanja, kada svi vole da „zgrabe nešto s roštilja“.

Bruskete – savršena završnica roštiljanja

Kad je roštilj pri kraju i vatra se smiruje, nema ništa lepše nego završiti obrok sa jednostavnim i ukusnim brusketama. Ove bruskete se prave na kraju, kad je sve već pečeno, a vatra nije previše jaka. Brzo se spremaju, a daju savršen završni dodir!

Potrebni sastojci:

  • 1 bageta ili francuski hleb
  • Maslinovo ulje
  • So i biber
  • Origano ili majčina dušica (po želji)
  • Parmezan ili neki drugi sir (ako voliš)

Priprema:

Krenite sa sečenjem bagete na tanke kriške, otprilike oko 1 cm debljine. Nema potrebe da se previše brinete oko savršenih oblika – najvažnija stvar je da kriške budu dovoljno tanke da se lepo zapeču, ali i dalje zadrže mekanu unutrašnjost. Kada to uradite, stavite kriške na roštilj, ali pazite da vatra nije previše jaka. Hleb treba da se peče sa svih strana, ali bez previše žurbe da se ne bi previše isušio ili izgoreo.

Dok se hleb peče, uzmite malo maslinovog ulja i premažite svaku krišku sa obe strane. Možete koristiti četkicu ili jednostavno preliti nekoliko kapi i razmazati – cilj je da hleb dobije lepu hrskavost i bogatstvo ukusa. Kada se kriške počnu zlatno peći, vreme je da dodate začine. Posolite i pobiberite po ukusu, a zatim pospite sa malo origana ili majčine dušice, koji će doprineti fantastičnom mirisu i ukusu. Ako želite dodatnu aromu, možete premazati hleb sa malo maslinovog ulja pomešanog sa belim lukom pre nego što ga stavite na roštilj – ovo daje još intenzivniji ukus.

Kada bruskete postanu zlatne, hrskave i mirišljave, izvadite ih sa roštilja i, ako volite, pospite ih narendanim parmezanom ili nekim drugim sirom po izboru. U nekoliko minuta, dobićete savršene bruskete koje će biti odličan završni dodir svakom roštilj uživanju.

Ako želite da dodate malo svežine, možete napraviti Grčku salatu.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu za više informacija.

Povezani članci

Back to top button